TUZLA: Tužna komemoracija za 71 žrtvu masakra na Kapiji

Prije tačno 25 godina ugašen je 71 mladi život u masakru koji je počinjen na Kapiji u Tuzli. Kako je živjeti u bolu i tuzi najbolje znaju roditelji žrtava koji su na ovaj dan posjetili vječno počivalište svojih najmilijih.

Dvije i po decenije su prošle od najvećeg ratnog zločina koji je počinjen nad nedužnim civilima u historiji Tuzle, u kojem je grantom ispaljenom sa položaja VRS sa planine Ozren ubijena 71 osoba, a više od 200 ih je ranjeno.

Roditelji poručuju da im je satisfakciju predstavljala činjenica da je Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora zbog počinjenog masakra na Kapiji, ali im je mrak ponovo vratila informacija da on ipak nije iza rešetaka već da se slobodno kreće u Srbiji.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić smatra da je masakr na Kapiji tragedija čitave regije. Prema njegovim riječima, cijela regija bila je dužna istražiti događaj od prije 25 godina te kazniti počinioca.

“Mi dobro znamo da Novak Đukić slobodno šeta Beogradom te uživa sve moguće državne prinadležnosti Srbije. To je negativna poruka koju nam šalju susjedi za ovaj nemili događaj koji je unesrećio 71 osobu koja je platila životom te skoro njih 200 koji su to platili svojim dijelovima tijela i duševnom boli. Očekujemo da će stara maksima koja kaže da je pravda spora, ali dostižna zaista ugledati svjetlo dana. Na tome ćemo raditi, spremni smo pokrenuti sve mehanizme za uspostavljanje istine i kažnjavanje počinioca”, poručio je Novalić.

A nadležne bh. institucije do danas nisu pokrenule potez kojim bi Đukić završio iza rešetaka. Tu mogućnost imaju jer on kaznu može služiti u Srbiji, s obzirom da je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH.

Izvor: Klix.ba, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top