TEŠANJ, NOVO ŽARIŠTE U BiH: 19 ljudi zaraženo koronavirusom, sve je počelo od jedne radnice u pogonu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 225 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

Kako je za Faktor potvrdila generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, pozitivno je bilo 19 uzoraka.

Svih 19 pacijenata je iz Tešnja.

Kako su ranije naveli iz Općine Tešanj, 21. maja virus je potvrđen kod jedne uposlenice u proizvodnom pogonu i od tada je potvrđeno više novih slučajeva.

Riječ je o istom klasteru, dakle uposlenicima te firme, njihovim intenzivnim kontaktima ili članovima porodice. 

Jučer je održan sastanak članova Štaba Civilne zaštite, prvenstveno predstavnicima zdravstvenog sektora i sanitarne inspekcije.

“Mjere izolacije za potvrđene kontakte (106) će se nastaviti u narednim danima, a testiranja po stručnoj procjeni epidemiologa. Od danas će i Bolnica Tešanj vršiti testiranja uporedo sa uzorcima koji idu u Sarajevo, a od ponedjeljka očekujemo samostalno testiranje u Bolnici Tešanj. Sanitarna inspekcija će posebnu pažnju posvetiti edukativnim i preventivnim pregledima u proizvodnim pogonima i pridržavanju utvrđenih mjera zaštite. Od ponedjeljka (1.6.2020.) Bolnica i Dom zdravlja će raditi po ‘starom režimu’ sa terenskim ambulantama. Mjere Federalnog štaba CZ su uglavnom sve ukinute, ali svaki pojedinac može uraditi puno toga, kroz ličnu higijenu, zaštitnu opremu, distancu i izbjegavanje nepotrebnih kontakata”, navodi se u zaključcima nakon sastanka.

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 106 osoba po rješenju općinskog sanitarnog inspektora.

Trenutno sa područja općine Tešanj je 28 osoba oboljelih od COVID-19, a njih devet se trenutno nalaze na liječenju u KB Zenica. Od početka pandemije sedam pacijenta sa područja ove općine su oporavljena od COVID-19.

“Sanitarna inspekcija je izvršila nadzor u firmama Inox Ajanović, Atelier, Kalim i Saračević. Pozitivan primjer i firmama Inox Ajanović i Atelier je visok nivo higijene, obavezna distanca i nošenje zaštitne opreme. U firmama Kalim i Saračević se poštuju higijensko-epidemiološke mjere. Pijaca u Jelahu-trgovci raspoređeni po štandovima u dovoljnom razmaku i sa obavezom nošenja zaštitne opreme”, naveli su iz općine.

Izvor: N1 Foto: Pixabay

Share.

Leave A Reply