BiH: Do 16h se očekuje odluka suda u aferi „Respiratori“, evo šta su osumnjičeni izjavili na ročištu

U Sudu BiH se očekuje odluka u slučaju afere „Respiratori“, o određivanju pritvora za osumnjičene – premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića.

Rasprava u ovom predmetu trajala je noćas posli ponoći, ali nema informacija kakvu je odluku doneo postupajući sudija.

Sud BiH sada ima rok od 24 sata da odluči da li će osumnjičenima biti određen pritvor ili neka druga mera zabrane. Prethodno je Tužilaštvo zatražilo jednomesečni pritvor. Tužilaštvo je pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića zatražilo zbog uticaja na svedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze, a za Novalića zato što bi puštanjem na slobodu, moglo doći do uznemirenja javnosti.

NOVALIĆ: Moj je život bio Švicarska

“Izražavam frustraciju izlaganjem tužilaca. Samo još fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza”, rekao je Novalić na ročištu u Sudu BiH tokom svog kratkog obraćanja, prenele su Vijesti.ba.

Rekao je da je on prije dolaska na premijersku funkciju pre šest godina, za 33 godine rada u privatnom sektoru ostvario milijardu i 200 miliona na izvozu i isto na uvozu, te da mu je život bio Švicarska.

“To je više od dve milijarde maraka novca u biznisu, zašto bih sad došao da za nekih 10,5 miliona pravim kriminal”, rekao je Novalić.

Rekao je i da Tužilaštvo njemu stavlja na teret krivično delo pranje novca, što je nonsens, kao i da se ne može nikako zaobići političku konotacija ovog slučaja.

“Uhapsiti premijera, koji je ostavio 600 miliona KM na računu, osigurao 100.000 radnih mesta, penzioni sistem u suficitu, borački zakon koji godinama niko nije mogao da reši… Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar, rekao je Novalić.

Pitao je i „da li to mogu uraditi u Banjaluci“, podsetivši da je na identičan način radio i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

On je dodao da od četvrtka nije ništa ni jeo ni pio, i da na taj način pokazuje svoj otpor.

SOLAK: Radim po zakonu

Drugoosumnjičeni Fahrudin Solak kratko se obratio Sudu i kazao kako cijeli dosadašnji rad radi po zakonu, te kako kada je prije šest godina došao na mjesto direktora FUCZ je situacija bila mnogo gora nego sada.

”Prije šest godina smo imali jednu lopatu, a sada smo vodeća agencija za zaštitu i spašavanje”; naveo je Solak.

HODŽIĆ: Nije bilo tala

Advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Delalić  navodi i kako ne postoji niti jedan dokaz da je Fikret Hodžić učestvovao u izradi ikakvog plana, a na pitanje dugo prisutno u javnost otkud F.H. Srebrena Malina da nabavlja respiratore, pojasnila je da su u ovoj firmi prepoznali mogućnost da nabave opremu pomoću svojih poslovnih kontakata u trenutku kada se u svijetu vršila beskrupulozna borba za nabavku respiratora.

Ona je kazala da kada se sve izračuna, dobit Srebrene maline nije ni 5% ukupnog iznosa, te da novac nije „nikome otišao, narodski rečeno – nije bilo tala“

Izvor: Vijesti.ba Foto: Printscreen/Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top