SUD BIH: Fadil Novalić neće biti zadržan u pritvoru

Premijer FBiH Fadil Novalić napustit će danas zgradu Suda BiH. Sud BiH nije prihvatio zahtjev Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora.

Podsjetimo, u Sudu BiH sinoć je oko 3 sata završeno ročište  o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku i direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću.

U prvi mah nije bilo poznato šta je sud odlučio za drugo i trećeosumnjičene, ali su u toku dana i oni napustili zgradu Suda BiH u Sarajevu.

Po svemu sudeći oni će se u nastavku procesa braniti sa slobode. Njima su određene mjere zabrane – sastajanja sa svjedocima i razgovaranje o predmetu.

Tužilaštvo BiH tereti pomenutu trojicu da su, koristeći vanrednu situaciju izazvanu pandemijom, osmislili plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora.

Tužilaštvo je tražilo određivanje 30 dana pritvora za osumnjičene u predmetu nazvanom “Fadil Novalić i drugi” zbog koluzijske opasnosti, bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi utjecali na svjedoke, prikrivače i saučesnike.

Izvor: Preokret, Vijesti.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top