DA LI SU PROTESTI U SAD ZAISTA SPONTANI? Palete cigli u Njujorku pokazuju drugačije… (VIDEO)

Svi oni koji veruju u to da su protesti u američkim gradovima poslednjih dana isključivo spontano organizovani, kao izraz nezadovoljstva zbog policijske brutalnosti i tragične smrti Džordža Flojda, bili su neprijatno iznenađeni snimcima iz Njujorka.

Na njima se vidi, što možete videti i na snimku dole, kako maskirane demonstrante na sred Menhetna dočekuje uredno složena paleta cigli, koje su ovi dalje koristili za lupanje izloga i napade na policijska vozila. Zatim takav isti prizor zatičemo nekoliko ulica dalje. I tako dalje…

Inače, u neredima koji se i dalje ne stišavaju, u poslednjih pet dana poginulo je 14 demonstranata, a stradao je i veliki broj policajaca. Za sada je potvrđena jedna smrt policajca u Sent Luisu, dok se njegov kolega u Las Vegasu bori za život nakon što je upucan u glavu.

“Oni nisu Derek Šoven, Tomas Lejn, J. Aleksander Leng ni Tou Thoa (policajci umešani u ubistvo Flojda u Mineapolisu), zašto pucate na njih”, kaže se u jednoj objavi na Fejsbuku.

Neki pale mercedese, a neki ih kradu

Policija u severnoj Kaliforniji traga za osumnjičenima koji su u nedelju uveče ukrali više od 70 luksuznih automobila iz dileršipa u blizini San Franciska. Takođe u Kaliforniji, samo malo dalje, u Oklendu, dileršip mercedesa je devastiran a automobili zapaljeni.

U San Francisku policija je ubila je jednog muškarca, osumnjičenog za pljačkanje apoteke, misleći da je imao sa sobom pištolj, što se ispostavilo kao netačno. Policija je mislila da je čekić, koji je osumnjičeni nosio u pojasu, bio vatreno oružje.

To je prvi potvrđeni smrtni slučaj za koji je odgovorna policija tokom nereda i protesta u Kaliforniji.

Društvene medije je zapljusnuo veliki broj snimaka sa protesta iz svih delova Amerike. Na njima se može videti sve i svašta, od razbijanja izloga, krađa i sukoba sa policijom, ali i bizarnih stvari, poput klipova na kojima pojedinci vrše veliku nuždu na policijskim vozilima.

Baka Valentina iz Bronksa i njen crni život

Svedoci smo i tužnih priča koje ostaju nakon što raspomamljena masa prođe. Oni svedoče o ljudima kojima je uništena imovina, posao od koga su živeli. takoreći sve…

DA LI CRNI ŽIVOTI ZAISTA VREDE? Valentina ispred svoje uništene radnje

Tako je objavljen i snimak na kome vlasnica prodavnice, crnkinja u poznium godinama, stoji ispred devastiranog lokala i osuđuje nerede i pljačke koje su joj uništile sredstva za život. U svom govoru, obraća se pripadnicima pokreta “Black Lives Matter” (“Crni životi su važni”):

Sad mi vi recite da su crni životi važni. Lagali ste! Ja sam crna. A pogledajte šta ste uradili mojoj prodavnici. Pogledajte! Hteli ste da opljačkate. Trebao vam je novac. Što ne nađete posao? Kao ja. Prestanite da otimate. Ovo je komšiluk. Pokušavamo da ga izgradimo, a vi ga rušite.“, govorila je žena pokazujući gomilu ruševina na trotoaru – ostatke haosa prethodne noći.

Zanimljivo da je Tviter ovaj snimak blokirao i da on ne može da se šeruje online, a možete ga pogledati isključivo u originalu OVDE.

U međuvremenu je pokrenuta i inicijativa da se pomogne gospođi Valentini (tako se zove) da ponovo izgradi svoju radnju, a novac možete donirati OVDE.

Dostojanstveno do cilja

Istina, sa druge strane ima i onih koji mirno demonstriraju i pokazuju da postoji drugi, zapravo pravi način da se skrene pažnja na slučajeve policijske brutalnosti u Americi. Tako su se građani u mestu West Roxbury nedaleko od Bostona okupili da ćutanjem iskažu svoju zabrinutost.

I uspeli su da skrenu pažnju, iako nisu bili ni glasni ni nasilni.

Izvor: Serbian Times FOTO:


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top