EVROPA I RASIZAM: Ko su najveći rasisti u našem regionu (MAPA)

Pitanje rasizma postalo je opet aktuelnopogotovo posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Americi, gde se u više desetina gradova svakodnevno održavaju protesti. Ovo je u prvi plan “izbacilo” mapu istraživača Harvarda, koji su u periodu između 2002. i 2015. godine sproveli istraživanje u Evropi i gle čuda – izveli zaključak da najmanje rasista ima u Srbiji!

U interaktivnom projektu Implicit učestvovalo je 288.076 belaca iz Evrope, a cilj je bio da učesnici spoje slike s rečima, te povežu pozitivne i negativne pojmove s prizorima crnih i belih lica.

U ispitivanju je, takođe, korišćen Test implicitne asocijacije (IAT) koji meri nesvesne predrasude. Test je proverio koje pozitivne i negativne pojmove Evropljani povezuju s crncima.

Mapa koju prenosimo napravljena je na osnovu rezultata istraživanja i pomenutog psihološkog testa.

Zelena boja na mapi označava nizak nivo rasnih predrasuda, a crvena prikazuje gde su u Evropi rasne predrasude visoko izražene. Nijanse boja prikazuju gradacijski nivo rasnih predrasuda.

Srbija je tako zemlja sa najmanje rasista u Evropi, dok se u komšiluku prema toleranciji izdvajaju Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija. Situacija je nešto lošija u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Ubedljivo najviše rasnih predrasuda ima u Češkoj i Letoniji, a iza njih su Belorusija, Ukrajina i Moldavija.

Izvor: Serbian Times Foto: Slobodna Evropa/Printscreen


1 thought on “EVROPA I RASIZAM: Ko su najveći rasisti u našem regionu (MAPA)”

  1. Nije u Češkoj i Letoniji, nego u Češkoj i Litvaniji, ako je verovati ovoj karti. Letonija je na ovoj karti Latvia (engl.), a tamnijom bojom je označena Lithuania (što bi na srpskom jeziku bila Litvanija).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top