VLADIKA SERGIJE: Migranti neće donijeti dobro ni Srbima ni Bošnjacima

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije izjavio je da migrantsko pitanje odavno nije humanitarno već prvenstveno političko, od kojeg najmanje koristi, a najviše štete imaju i Srbi i Bošnjaci.

“Kreatori demografskih tokova s ovih područja uzimaju najkvalitetnije među Srbima i Bošnjacima odvodeći ih u bijeli svijet, a na ove prostore dovode nesrećnike iz Pakistana, Avganistana i ko zna odakle”, rekao je vladika Sergije za “Politiku”.

Oni koji su oduvijek ovdje živjeli, kaže vladika, odlaze, a naseljavaju se oni koji za ove krajeve nisu ni čuli.

Prema njegovim riječima, na djelu su procesi kojima se ne zna ni uzrok, ni krajnji cilj, ali je sasvim izvjesno da migranti neće donijeti ništa dobro, koji se sve češće međusobno sukobljavaju, vrlo često sa smrtnim ishodom.

“Bihać je važio za jedan od najljepših gradova u BiH, ali otkako je preplavljen migrantima, grad je postao simbol ne ljepote kojom se dičio, već straha koji su u ovaj grad unijeli oni koji mu ne pripadaju”, istakao je vladika Sergije.

Kada je riječ o Crnoj Gori, episkop smatra da je tamo na djelu jedan suludi projekat identitetskog prekrajanja države, jezika, pisma i istorije, a na red je došla i Crkva kao svjedočanstvo istinskog bića Crne Gore.

Narod koji je ustao da brani Crkvu, ne brani samo Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i svoje pretke, istoriju i svoj narodni identitet. Sveštenstvo i narod neće odustati od namjere da sačuvaju ono što im pripada”, naveo je vladika bihaćko-petrovački.

On je ocijenio da je vlastima u Crnoj Gori, oličenim u jednom čovjeku, stalo da pod svoju kontrolu stave i Crkvu, čime bi lažni identitet bio u potpunosti zaokružen, ali da će tim bezakonjem prvo srušiti samu sebe.

“Nama ostaje da se molimo za braću u Crnoj Gori, za mitropolita Amfilohija, episkope i sveštenstvo, da istraju u ovoj velikoj borbi, ne sumnjajući da će srpska crkva sačuvati sebe i istinsko biće Crne Gore, koje je režim Mila Đukanovića izopačio do neprepoznatljivosti”, istakao je vladika Sergije.

Na pitanje da li će zbog virusa korona Crkva da promijeni praksu pričešća, vladika je rekao da se zalaže da se olako ne unose bilo kakve promjene u liturgijsku praksu i da se strogo drži vijekovnog reda i poretka.

LITIJE: Vlast u CG hoće da stavi SPC pod kontrolu

Ako danas popustimo i promijenimo liturgijsku praksu, sutra ćemo mijenjati dogme, a onda onda od nas neće ostati ništa… Nije ovo poziv na radikalizam, već molitveni vapaj da sačuvamo neokrnjeno ono što smo primili od svojih duhovnih otaca”, istakao je vladika Sergije.

O Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, njen vladika je ukazao da je Srba u Bosanskoj Krajini sve manje, da su samo u proteklom vijeku stradali tri puta, ali vjeruje da nikada neće nestati, baš kao ni svetinje ovog naroda.

Episkop Sergije je napomenuo da su manastiri u ovoj Eparhiji duhovni oslonac pravoslavne vjere u tim krajevima, u kojima su rođeni velikani kao što su Sveti Jeronim Stridonski, srpski kralj Vukašin Mrnjavčević, Gavrilo Princip, Branko Ćopić i mnogi drugi.

“Na području eparhije na čijem sam čelu nema stope koja nije zapečaćena srpskom krvlju”, rekao je vladika Sergije i podsjetio na stradanje više od 20.000 Srba u Drugom svjetskom ratu samo na tri mjesta – Garavice, Šušnjar i Livno.

On je naveo da je mnogo onih kojima su ustaše okončale život na drugim stratištima, a nemali broj njih stradao je u Jasenovcu i Jadovnu.

Izvor&Foto: Vijesti.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top