SKANDAL U BUDIMPEŠTI: Orban podigao spomenik sa spiskom “otetih” teritorija – među njima su i delovi Srbije, Hrvatske… (FOTO)

Mađarski premijer Viktor Orban koji je stogodišnjicu versajskog mirovnog sporazuma obeležio predstavljanjem spomenika koji jadikuje za „amputiranim“ delovima velike Mađarske. Čine ih delovi Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine…

Ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austro-Ugarskoj, upisano je slovima od nerđajućeg čelika na spomeniku koji je sagrađen, odnosno ukopan u zemlju, nedaleko od glavnog ulaza u budimpeštanski parlament.

Orbanova vlada platila ga je 16 miliona evra, a u središtu granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen. Za događaj je komponovana posebna opera, po uzoru na Riharda Vagnera, a zvanicama su se na otvaranju delile i crne vrpce žalosti.

Projekt je posvećen „mirovnom diktatu“ iz Velikog Trijanona, dvorca u Versaju kraj Pariza, i mađarskim narodnim žrtvama. Pre stotinu godina delegacije sila Antante i Mađarske tamo su potpisale smanjivanje nekadašnje kraljevine Ugarske na trećinu nekadašnje veličine, čime je oko tri miliona Mađara ostalo izvan državnih granica.

Orban oko „nametnutog“ mira u Trijanonu već godinama gradi sopstveni revizionistički mit, tvrdeći da je Mađar samo onaj koga boli stotinu godina star versajski mir.

Karte velike Mađarske s delovima drugih država dostupne su posvuda, od benzinskih pumpi do trafika. Uzalud mu iz Austrije i drugih zemalja poručuju da u tim delovima nekadašnje Austro-Ugarske nisu živeli samo Mađari i da gotovo nigde nisu bili većina: uskrsnuće „carstva“ i povratak istorijskih granica deklarisani je cilj mnogih ekstremista i desne supkulture koju pothranjuje režim. Orban otvoreno obnavlja i kult mađarskog regenta i nacističkog sluge Mikloša Hortija, nazivajući ga „izuzetnim državnikom“.

Njegovo rodno mesto postalo je masovno okupljalište političkih hodočasnika i nostalgičara. Versajski mir i Trijanon Orban sve češće u govorima upoređuje s današnjim Briselom i navodnom tamošnjom antimađarskom urotničkom politikom, a zanimljivo je da neretko ističe i kako njegove stavove o politici EU dele Srbija, Hrvatska i Slovenija, upravo zemlje za čijim delovima iskazuje ponajveće aspiracije.

Rumunija, Ukrajina i Austrija ne kriju zvaničnu netrpeljivost prema njegovim stavovima. Za razliku od njih, srpski predsednik Aleksandar Vučić ponosno ističe Orbana kao svog velikog prijatelja.

Rumuni čak planiraju uskoro da proglase praznikom datum najveće mađarske istorijske frustracije – dan potpisivanja sporazuma iz Trijanona.

Mađarska opoziciona stranka Demokratska koalicija uzalud upozorava sunarodnike kako patetični žal za Trijanonom ne može biti žarište moderne mađarske politike, jer to naciju vuče unazad, troši joj dragocenu energiju i čini je nesposobnim za današnje izazove.

Izvor: Slobodna Dalmacija Foto: Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top