KORONA SE PONOVO ŠIRI U BIH: U Sarajevu i Tuzli na desetine novozaraženih

U proteklih 24 sata na području Kantona Sarajevo je potvrđeno 17 novih slučajeva COVID-19 infekcije, a saznajemo iz kojih općina dolaze zaražene osobe.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevu su naveli da su većina zaraženih osobe mlađe životne dobi, koje općenito imaju blaže simptome, ali nose veliki rizik i mogućnost da zaraze starije osobe u njihovoj okolini.

Ukupno u Kantonu Sarajevo su aktivna 22 slučaja.

Trenutno je najpogođenija Općina Centar gdje je zaraženo 9 osoba plus jedna osoba koja je iz Srbije i vodi se na području te sarajevske općine jer je hospitalizirana.

Pet zaraženih je na području Općine Novi Grad, tri su iz Vogošće te po jedna sa područja Općine Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža i Trnovo.

Kako saznajemo riječ je o tzv. kruženju virusa i porodičnim klasterima.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS posebno naglašavaju odgovornost mlađih osoba, da dolaskom toplijeg vremena ne budu ležerni i da nose zaštitnu opremu te da izbjegavaju grupna okupljanja.

“Boravak na otvorenim površinama uz poštivanje fizičke distance, neće smanjiti kvalitet socijalnog života, ali će zaštiti vaše zdravlje. Ukoliko organizujete sastanke u zatvorenim prostorijama molimo na poštivanje socijalne distance i apelujemo na nošenje maski. Na žalost, ukoliko se trend porasta pacijenata nastavi, uz nepoštivanje zdravstvenih preporuka, morat ćemo razmišljati o restriktivnim mjerama. Sada građani imaju mogućnost da iskažu svoju odgovornost i pomognu nam u zaustavljanju širenja infekcije”, poručili su iz Zavoda za javno zdravstvo.

Istakli su i da dosadašnji dobri rezultati u sprečavanju širenja zaraze nisu bili plod slučajnosti niti sreće, već pravovremeno poduzetih mjera te ozbiljnog rada epidemiologa i zdravstvenih radnika u borbi s pandemijom.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je aktivno 70 pozitivnih slučajeva na koronavirus, a SARS-CoV-2 osim u zdravstvene ustanove “ušao” je još i u rudnike, obdaništa te privatne firme.Otvaranje granica, znatno ublažavanje mjera, ali i slobodnije ponašanje građana koji preporuke kriznih štabova u velikoj mjeri nisu uvažavali, u proteklim danima dovelo je do znatnog širenja koronavirusa.

U drugom ciklusu prvog vala dosad je zaraženo 70 osoba, a epidemiolozi su uvjerenja da će u narednim danima dolaziti do povećanja broja novootkrivenih slučajeva. Od ukupnog broja najviše je asimptomatskih slučajeva, a problematična je i činjenica da u većini klastera nulti pacijent dosad nije pronađen.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić danas je potvrdila da su pozitivni slučajevi na koronavirus potvrđeni među zaposlenicima Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Domu zdravlja u Živinicama te ambulanti Dubrave.

Kako je dalje navela, na SARS-CoV-2 pozitivni su i zaposlenici Rudnika mrkog uglja Banovići, Rudnika Đurđevik, Rudnika soli u Tuzli, Rudnika Kreka te Rudnika Šikulje. Lukavačka Cementara također se nalazi na listi kompanija sa pozitivnim slučajevima, kao i Elin motors u Živinicama.

Izvor: Klix.ba, Foto: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top