ADVOKAT SILOVANE DEVOJKE SA BOGOSLOVSKOG FAKULTETA: Slučaj čami pred crkvenim sudom, dve žrtve su zavšile na psihijatriji

Navodna silovanja nekoliko studentkinja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu za koje one optužuju prodekana PBF i sveštenika Vladimira Vukosavljevića, za Srpsku pravoslavnu crkvu ne mogu biti „završena priča“, kako je to nedavno rekao patrijarh srpski Irinej.

Naime, iako se Etička komisija PBF pre dve godine proglasila nenadležnom i time stavila tačku na ovaj slučaj, predmet je još uvek aktuelan pred crkvenim sudom SPC.

Kako za Danas navodi Srećko Mitrić, advokat jedne od četiri studentkinje koje su svedočile o svojim iskustvima sa Vukašinovićem, predmet „čami“ pred crkvenim sudom, te nema naznaka kada bi proces mogao biti okončan.

– Ništa me ne iznenađuje u ovoj državi. Kako se u redovnim sudovima predmeti razvlače i više od 10 godina, tako je očigledno i u crkvenim – kaže Mitrić. On dodaje da je njegova klijentkinja tek nakon više godina skupila hrabrost da se obrati nadležnima u SPC jer je bila uplašena, ali i u toj meri istraumirana da je posle višestrukih silovanja završila na psihijatriji. Na pitanje zašto se nakon odluke etičke komisije PBF nisu obratili državnim organima – policiji i tužilaštvu, naš sagovornik kaže da žrtva nije bila spremna na to, ali i da je predmet i dalje živ pred crkvenim sudom „što joj je davalo nadu da će se sve okončati u okviru crkve“.

U dopisu advokata kako crkvenom sudu Beogradsko-karlovačke arhiepiskopije, tako i Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, dostavljeni su iskazi četiri studentkinje koje tvrde da ih je Vukašinović silovao, kao i propratna medicinska dokumentacija od psihologa, odnosno psihijatara, pošto su dve od njih završile na psihijatriji (jedna od njih navodi da je silovana u manastiru Studenica).

Sve se događalo u razdoblju od 18 godina, a kako je slučaj ponovo dospeo u javnost, javile su se i nove studentkinje, koje tvrde da su žrtve profesora. Vukašinović je i starešina crkve Ružica na Kalemegdanu ali i jedan od najbližih saradnika patrijarha Irineja. Univerzitet u Beogradu saopštio je da će dokumentaciju koju poseduje dostaviti tužilaštvu.

Vladimir Vukašinović juče nije želeo da da izjavu za naš list, već nas je uputio na svog advokata Želimira Čabrila, koji tvrdi da je njegov klijent nevin i da su optužbe o silovanju plod zavere pojedinih profesora sa fakulteta.

– Profesor Vukašinović je postavljen za starešinu crkve Ružice krajem 2015, nakon čega je nezavisna finansijska komisija Crkve morala proveriti prethodno finansijsko poslovanje. Komisija je pronašla različite propuste u finansijskom poslovanju prethodne uprave, zbog čega su dvojica sveštenika profesora na PBF bili smenjeni sa svojih položaja. Nakon toga započeto je sistematsko ružno vređanje Vukašinovića od strane smenjenih. Pošto je Vukašinović zauzeo čvrst i jasan stav da se svi finansijski tokovi moraju staviti pod apsolutnu kontrolu, što je rezultovalo mnogostrukim uvećanjem budžeta, odnosno prihoda Crkve, napadi su se pojačali i postali sve prljaviji – navodi Čabrilo za Danas.

SVEŠTENIK VUKAŠINOVIĆ: Njegov advokat tvrdi da je sve zavera kolega sa fakulteta

Prema njegovim rečima, sve je kulminiralo kada je „jedan advokat iz Beograda 2018. protiv Vukašinovića dostavio pismo PBF o navodnom silovanju.

– U prilogu je dostavio i izjavu navodno oštećene i mišljenje lekara specijaliste dečije psihijatrije iz 2015. o nekim problemima koje ima navodno „silovana“ (prilikom pregleda stara oko 39 godina ). Uz pismeni dopis nema priloga o tome da je bilo kada podneta prijava bilo kojem državnom ili crkvenom organu koji bi eventualno ispitao prijavu, kaže Čabrilo.

On dodaje da od 2005. ili 2006. pa sve do 2018. navodno oštećena nikada nikome nije podnela bilo kakvu izjavu, prijavu, pismo ili bilo šta drugo da je učinjeno nešto nezakonito, „ali se 2018. odjednom pojavila ovakva priča“.

Devojka koja se prva osmelila da priča o svom traumatičnom iskustvu, detaljno je opisala kada, gde i kako ju je Vukašinović navodno silovao. Takođe je objasnila i zbog čega je više godina ćutala o tome. Nakon silovanja koje se prema njenom svedočenju dogodilo u crkvi Ružica, kaže da se pet meseci zatvorila u stan.

„Potom sam išla od crkve do crkve, ispovedala se i pričešćivala. Sve sam udaljila od sebe. Samo sam jednoj osobi uspela da kažem šta sam doživela. Ja sam tamo vodila i svoje drugarice da se ispovedaju. Kasnije sam bila uplašena da neku od njih ne unakazi. Mislila sam da sam ja izazvala njega, jer je on čovek koji ima divnu ženu i četvoro dece. Bila sam veoma slaba telom, umom i duhom. Uticao je na moje misli i preokrenuo sve“, napisala je bivša studentkinja, prema kojoj se, prema njenom svedočenju, Vukašinović prvo postavio kao prijatelj, a potom postao i njen duhovnik. Zbog toga što nije odmah govorila o svojoj traumi, njena porodica je verovala da je bila zaljubljena u Vukašinovića i da zbog toga pati.

Mojim roditeljima i bratu sam sve rekla nakon osam godina ćutanja. Danas znaju skoro sve“, zaključila je. Njen otac se takođe obraćao patrijarhu Irineju, ali on nije odgovorio na njegovo pismo niti molbu da ih primi na razgovor. Za njegovu svetost je to „završena priča“ iako je predmet još uvek aktuelan pred crkvenim sudom.

Čabrilo: Blaćenje nevinog

– Želim da jasno kažem da nikada, ni na koji način, profesor Vukašinović nije imao bilo šta sa osobom koja je potpisala izjavu datu advokatu. Čak dugo nije bio siguran ni o kojoj je osobi tačno reč. Ne želim da opterećujem ovaj tekst odnosima sa pojedinim kolegama sa PBF koji su zbog rada Vukašinovića ostali bez mogućnosti finansijskih i drugih malverzacija, kao i šanse da Pravoslavni bogoslovski fakultet otmu iz krila SPC i od njega naprave neku novu vrstu škole koja ne bi služila ni Crkvi ni narodu nego samo njima samima – kaže advokat Želimir Čabrilo, komentarišući aktuelnu prijavu Univerzitetu kao „senzacionalizam i blaćenja nevinog“.

Patrijarh bez odgovora

Patrijarhu Irineju smo pre dva dana poslali pitanja u vezi sa ovim slučajem, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Izvor: Danas Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top