ĐUKANOVIĆ RASPISUJE IZBORE DO KRAJA SEDMICE: Većina opozicionih partija ne žele da razgovaraju sa predsednikom Crne Gore

Većina opozicionih partija neće otići na razgovor sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, koji je juče sazvao zbog konsultacija oko održavanja datuma parlamentarnih izbora.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno iz opozicije, izuzev u SDP-u koji nije želio da komentariše.

Đukanović je, kako je objavljeno iz njegovog kabineta, za utorak 16. juni “uputio poziv predstavnicima parlamentarnih partija i koalicija na konsultacije povodom određivanja datuma za održavanje parlamentarnih izbora”.

U opozicionim partijama ovaj poziv nijesu razmjeli kao namjeru predsjednika da zaista čuje njihovo mišljenje. Pored toga što ništa nije preduzeo na popravljanju izbornih uslova, Đukanović se okrivljuje za namjeru da otme crkvenu imovinu, za progon lidera Demokratskog fronta, za prekrajanje izborne volje birača u Kotoru, a sada i u Budvi…

On je istovremeno i na partijskoj poziciji predsjednika DPS-a, koju nije ni zamrzao nakon što je izabran i trebalo bi da bude predsjednik svih građana.

Iz Đukanovićevog kabineta je najava za poziv opoziciji stigla juče ujutru, nakon što je u četvrtak održana sjednica Predsjedništva DPS-a sa koga je poslata poruka da će “DPS ubedljivo pobijediti na izborima”.

U pismu koje su dobili opozicioni lideri piše da je ono upućeno juče, znači nakon Predsjedništva DPS-a na kome su precizirani detalji u vezi izbora i najavljen Savjet za praćenje realizacije izbornog programa za juli mjesec.

U međuvremenu, sudeći po partijskoj dinamici, najvjerovatnije će biti održan i Glavni odbor DPS-a. Parlamentarni izbori najvjerovatnije će biti održani posljednje nedjelje avgusta ili prve septembra, smatraju predstavnici pojednih opozicionih, ali i vladajućih partija. Do kraja sedmice očekuje se i njihovo raspisivanje.

Opozicione partije nijesu se odazvale ni na nedavni poziv predsjednika parlamenta Ivana Brajovića na temu izbornih uslova, ali su kod šefa parlamenta otišli lideri vladajućeg saveza – koji će takođe poći i kod Đukanovića.

Lider SNP-a Vladimir Joković podsjetio je da se “opozicija nikada ni oko čega sa Đukanovićem nije dogovorila, niti je ikada usvojen njen predlog”.

“Ne vidim nikakvu svrhu tog sastanka. On je već sve isplanirao i samo mu treba sastanak da svemu tome da legitimitet. Spremnost DPS-a da korupcijom mijenja narodnu volju u Budvi tri mjeseca prije redovnih izbora najbolje oslikava o kakvoj političkoj strukturi se radi. A Đukanović kao predsjednik DPS-a i države o tome ni riječi što upućuje da se on sa tim slaže ili je nalogodavac. Bez posredovanja međunarodne zajednice nažalost ne vjerujem da se ijedno značajnije pitanje ili problem između opozicije i vlasti u Crnoj Gori može riješiti”, kaže Joković “Vijestima”.

GP URA neće se takođe odazvati pozivu, jer kažu da je Đukanović “personifikacija osvjedočenih izbornih prevara, korupcije i kriminala”.

Oni podsjećaju da su uslovi za izbore lošiji nego 2016. za šta odgovornost, tvrde, snosi DPS. “Osvjedočenim kriminalnim i korupcionaškim aferama koje nemaju bilo kakav institucionalni epilog, ili je on u potpunosti obesmišljen, ne gradi se povjerenje u izborni proces, a posebno ne ako vas na konsultacije oko izbora zove personifikacija kriminala, korupcije i nepotizma“, zaključuje URA.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović rekao je agenciji Mina da oni neće prihvatiti poziv Đukanovića na konsultacije, jer se, kako su kazali, radi o bleferskom pozivu na dogovor o unaprijed utvrđenom datumu održavanja izbora.

„Ne pada nam na pamet da se odazivamo na pozive najvećem izbornom kriminalcu u Evropi, naročito ako se ima u vidu da se radi o bleferskom pozivu na dogovor o unaprijed utvrđenom datumu izbora“, kazao je Šaranović.

Šef poslaničkog kluba DF-a Milutin Đukanović potvrdio je da ni oni ne idu na razgovore, navodeći da je “iritirajuća činjenica da Đukanović poziva na konsultacije nakon povratka iz Belgije, iako bi po protokolima NKT- a trebalo da bude u karantinu pošto je boravio u državi koja je epidemiološko žarište”.

“U svakom slučaju lideri DF- a neće prisustvovati još jednoj farsi kao što je to bio slučaj kad je Đukanović sa ostatkom opozicije dogovarao formiranje Vlade izbornog povjerenja 2016.,”kaže on.

Đukanović: Termin izbora u skladu sa zakonom

U vladajućoj koaliciji, kako je rečeno “Vijestima”, još nema utvrđenog termina izbora novog saziva državnog parlamenta, a kao najvjerovatniji pominje se 6. septembar. Na pitanja predsjedniku države kada će raspisati parlamentarne i lokalne izbore “Vijestima” je u utorak saopšteno da će “odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, kao i Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Kotor, odnosno Budva, Andrijevica i Gusinje, predsjednik Crne Gore donijeti shodno svojim nadležnostima i rokovima propisanim Ustavom Crne Gore, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kao i Zakonom o lokalnoj samoupravi kada je riječ o izborima na lokalnom nivou”.

Datum održavanja izbora za odbornike u SO Tivat, navodi se u odgovoru, biće određen u skladu sa pravnim dejstvom Odluke o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat, koju je predsjednik Crne Gore donio 20. marta i istom odgodio izbore koji su bili prvobitno predviđeni za 5. april ove godine.

Izvor: Vijesti.me Foto: Predsednik.me

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top