STOLTENBERG: Sastanak u Beloj kući početak kraja dugogodišnjeg spora između Beograda i Prištine

Mnogi eksperti izražavaju skepsu da će skori susret u Beloj kući dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija uopšte moći da urodi plodom. Međutim, civilni šef NATO-a Jens Stoltenberg, nasuprot tome, u predstojećem sastanku vidi mogućnost početka kraja dugogodišnjeg spora između Beograda i Prištine.

Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rešenja”, kaže u pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike generalni sekretar Severnoatlantske alijanse​koji takođe podseća na dugogodišnje angažovanje NATO-a na širem prostoru Zapadnog Balkana, počevši od “zaustavljanja dva rata – u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije KFOR, koja traje već dve decenije”.

Stoltenberg ističe da je Srbija takođe partner NATO-a.

“Lično sam posetio Srbiju nekoliko puta. U stvari, održali smo zajedničke vežba civilne zaštite. Međutim, niko nema pravo da diktira rešenje, ni NATO niti bilo koja druga zemlja ili organizacija”.

Ipak predstojeći susret u Beloj kući, uliva nadu kao prvi pravi korak ka dogovoru, smatra civilni šef NATO-a.

Odsustvo Evropske unije na vašingtonskim razgovorima nije problem za NATO.

”Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju”, ističe Stoltenberg i zaključuje:

“Jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele. Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja”.

Izvor: Glas Amerike Foto: NATO

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top