NIKO NEĆE U VAŠINGTON SA VUČIĆEM: Kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao sastanak u Beloj kući

Nakon kosovskog predsednika Hašima Tačija, koga, kako je saopšteno, Specijalno tužilaštvo sumnjiči za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ni kosovski premijer Avdulah Hoti neće otići na sastanak u Vašington.

“Zbog novonastale situacije u Prištini kao rezultat predavanja optužnice od Specijalizovanog tužilaštva, moram da se vratim u svoju zemlju i postaram se o svemu. Obavestio sam Grenela da ne mogu da prisustvujem sastanku zakazanom za 27. jun u Beloj kući“, napisao je Hoti na svom Tviter profilu, a prenosi portal KoSSev.

Kosovo, ali i svetsku javnost, uzdrmala je u sredu vest o tome da je specijalni tužilac Džek Smit predao sudu u Hagu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica zbog, mučenja, ubijanja i prebijanja više od 100 ljudi.

Optužnica je obelodanjena pre potvrde sudije zbog toga što je, prema pravilima suda, to moguće ukoliko tužilac smatra potrebnim u cilju istrage ili krivičnog gonjenja.

Kako je navedeno u saopštenju, Tači i Veselji ometali su rad tužilaštva i sprovodili tajnu kampanju za ukidanje Zakona o Specijalizovanim većima.

Ubrzo nakon saopštenja Tužilaštva, oglasio se domaćin sastanka u Vašingtonu, specijalni izaslanik predsednika Trampa za mirovne pregovore između Srbije i Kosova sa informacijom da je Tači otkazao put u Vašington, ali da se raduje sastanku između Vučića i Hotija.

Stejt department je saopštio u četvrtak da SAD veruju da je podnošenje predloga optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva – korak napred ka pravdi i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Kako javlja Glas Amerike, SAD su pozvale Specijalizovana veća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilašta da se pridržavaju svog mandata, dok slučaj napreduje kroz pravosudni sistem i ocenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina.

VESELJI I TAČI: Optuznica kojom se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti

Ovaj korak je neophodan da bi se unapredila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu, a zemlja se odmakla od ovog strašnog perioda i pridružila evro-atlantskoj zajednici, zaključuje se u saopštenju.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se “terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica, čiji je identitet poznati i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici specijalizovanih veća i tužilaštva Kosova.

Izvor: Kossev Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top