VUČIĆ POSLE SASTANKA U BRISELU: Članstvo u EU do 2026. godine, dijalog sa Kosovom je ključan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje, na osnovu razgovora u Briselu, da će se na kraju mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, te da je realno da Srbija postane članica Unije do 2026.

“Neću da pričam detalje, ali zadovoljan sam kroz koje smo sve detalje prošli u razgovoru sa Fon der Lajenovom, uveren da sa optimizom ulazimo u novu fazu odnosa EU i Srbije”, naglasio je Vučić posle razgovora sa funkcionerima EU i primetio da se u Briselu za sva ta pitanja stvara pozitivna klima.

Vučić je, u izjavi novinarima, istakao da je to njegova nada i verovanje, podsećajući da je on ili pragmatičan, realističan, pesimističan, a optimističan veoma retko.

“Mislim da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, a istovremeno veća želja kod nas i promenjena situacija da se ubrza naš evropski put”, podvukao je predsednik.

Preneo je da je bilo razgovora o infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, kao i o novcu koji bi Srbiji pripadao u narednom periodu iz takozvana dva “džepa” EU.

“Jedno su IPA fondovi, i to ne mali novac. Drugo su garantne šeme, to jest garancije, što je takođe veliki novac”, objasnio je Vučić, dodajući da su treća stvar projekti za ceo region, pošto je ideja EU da se svi glavni gradovi Balkana spoje auto-putem, prugom.

Reč je, prema njegovim rečima, o kombinaciji onog što je Berlinski proces predstavljao od početka.

“To su stvari koje su za nas od suštinskog značaja, ali su razgovori sa Prištinom od ključnog značaja da bismo mogli da očekujemo taj novac”, rekao je Vučić.

Ukazao je da očekuje nastavak razgovora sa Prištinom za dve do tri nedelje.

Preneo je da je sa zvaničnicima EU razgovarao o situaciji U Prištini, šta možemo da očekujemo i kako bi mogli izgledati njihovi uslovi.

Ukazao je da je razgovarao i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o svim važnim temama i da sada, nakon posete Beogradu, postoji komunikacija na dnevnom nivou.

Rekao je da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bila veoma pripremljena i da joj je zahvalan na pažnji koju je posvetila Srbiji.

Kazao je da ju je pozvao da poseti Srbiju i izrazio uverenje da će to učiniti pre kraja godine, kada prođe kriza izazvana koronavirusom.

“O nastavku dijaloga i samitu u ponedeljak ili utorak”

Predsednik navodi da će verovatno u ponedeljak ili utorak javnost biti obaveštena o datumu nastavka dijaloga Beograda i Prištine i samitu koji će verovatno tome prethoditi, ali da to nije na njemu da kaže, već na predstavnicima EU.

“Nisam čovek koji se istrčava. Priština je objavila datum, iako smo zamoljeni i jedni i drugi da ćutimo. Ja znam datume, ali kao častan čovek ne mogu u javnost o nečemu što je posao EU i pojedinih članica, Francuske i Nemačke”, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Dodao je da “nema smisla da se upušta u besmislene igrice koje političari vole da bi sebe zaštitili od nekih budućih napada”.

Ponovio je da veruje u to da će Srbija dobiti i zvaničnu potvrdu o završetku pregovora sa EU 2024. godine.

“Optužnice dobra vest, ali taj sud je po kosovskim zakonima”

Predsednik je izjavio da je podizanje optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija dobra vest pošto su se desili strašni zločini nad Srbima na KiM, ali ukazuje da treba imati u vidu da su Specijalno tužilaštvo i Sud formirani po kosovskim zakonima.

Upitan da prokomentariše šta može da očekuje od Prištine u ovom trenutku i koji su bili zaključci na današnjim sastancima s predstavnicima EU u Briselu, imajući u vidu predlog pomenutih optužnica, Vučić je rekao da neće govoriti šta su zaključci drugih, ali da može da iznese šta je bio njegov zaključak.

“A to je da moramo da pokažemo uzdržanost, jer tako štitimo srpski narod na KiM od nasilja, kao i da razgovaramo o temama od životnog značaja na KiM i tu pravimo kompromise”, rekao je.

Vučić ističe da naša strana pokušava da razgovara o temama od životnog značaja i pokušava da postigne u različitim sferama društvenog života kompromise sa Albancima.

Vučić je rekao da već dva dana zvanični Beograd ćuti od kada smo obavešteni o postojanju i dalje nepotvrđene optužnice, kao i da tu treba voditi računa o tri stvari.

Prvo je da su specijalno tužilaštvo i specijalni sud sa specijalnim odeljenjima formirani po kosovskim, a ne međunarodnim zakonima, kao što je bilo u našem slučaju.

“To nas u startu ograničava”, dodaje Vučić i kaže da se ljudi oduševljavaju, ali da se zaboravljaju te važne činjenice.

“Druga stvar, optužnice koje je podigla Srbija i dalje stoje, protiv mnogo lica na KiM za zločine protiv srpskog i nealbanskog stanovništva.”

“I treće, ovo unosi jednu vrstu bezbednosnog problema za sve Srbe na KiM, a ne isključuje mogućnost izazivanja problema i u dve opštine na jugu Srbije, samo da bi neko pokazao snagu i moć.”

Predsednik Vučić kaže i da Beograd ne bira ko će sedeti s druge strane stola u pregovorima sa Prištinom i da su to njihove unutrašnje stvari.

Ko god da pregovara, kako kaže predsednik, pozicija Prištine se neće promeniti i da će svi insistirati na tome da dobiju priznanje nezavisnosti Kosova i ništa manje od toga.

URSULA FON DER LAJEN: Dijalog sa Kosovom ključan

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da je posle izbora u Srbiji potreban širok politički dijalog svih snaga kako bi se nastavile reforme na putu ka EU i naglasila da je dijalog sa Kosovom ključan.

“Posle izbora širok dijalog svih političkih snaga je potreban kako bi se krenulo sa reformama neophodnim za približavanje Srbije EU. Dijalog sa Kosovom je ključan”, napisala je Fon der Lajen na Tviteru posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

BEZ OTVARANJA NOVIH POGLAVLJA

Srbija neće otvoriti Poglavlje 2 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, potvrđeno je za N1 u Evropskom savetu.

Poglavlje 2 odnosno Sloboda kretanja radnika je bilo naredno poglavlje koje je Srbija trebalo da otvori.

Njime se garantuje pravo građana država članica EU da rade u nekoj drugoj državi članici, kao i da u njoj borave sa svojom porodicom, imaju jednak tretman u odnosu na domaće radnike u pogledu uslova rada, ali i socijalnih i poreskih olakšica.

Pregovaračka poglavlja sadrže pravne tekovine i standarde EU sa kojima država kandidat mora da se uskladi kako bi postala punopravna članica. Najvažnija poglavlja su 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Srbija je, dosad, otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena.

Izvor: N1/RTS Foto: BudućnostSrbije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top