IMUNOLOG KARAMEHIĆ: Sve ide ka švedskom modelu, čak će i deca sa nerazvijenim imunitetom biti u situaciji da umru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Imunolog internista Jasenko Karamehić je govorio o trenutnoj situaciji sa korona virusom i novim zaraženim u BiH.

– Cijeli svijet se bori sa bolešću još uvijek. Ključna stvar je u imunitetu. Naš imunitet nije isti ljeti i na proljeće, tj. ka zimi, kazao je.

– Mi smo imali jako mali broj testiranja na početku, nismo imali uvid u stanje. Ja sam govorio od početka da se treba testirati, da smo od početka testirali imali bi veći broj. Ko zna kakva bi klinička slika bila zimi tek?, dodao je Karamehić.

Kaže da su epidemiolozi dobro radili posao za vrijeme pandemije.

IMUNOLOG OTKRIVA: Ključna stvar je u imunitetu

Njemačka tvrdi da je kritično 50 bolesnika na 100.000 i da se tada mjere trebaju uvesti. Naše postojeće mjere su dobre, kolege stručnjake moram pohvaliti i uradili su dobar posao, koliko epidemiolozi mogu uraditi. Virus nije slabiji, nije mu ista koncentracija u zatvorenom i otvorenom prostoru, nije kretanje isto, dodaje Karamehić.

Poručio je da sve podsjeća kao da ide “ka modelu Švedske”.

Ovo sve ide ka modelu Švedske, ja nisam za taj model. Mislim da nije etički ispravan, oni idu na to da se zarazi 60 posto populacije i stvore se antitijela. Preživjet će najmlađi sa najboljim imunitetom, ali će svi drugi čak i mala djeca koja nemaju razvijen imunitet biti u situaciji da umru. Ja nisam za to, kazao je Karamehić.

Izvor: N1 Foto: Printscreen

Share.

Leave A Reply