NOVI SKANDAL U HRVATSKOJ: Žena Miroslava Škore pisala za ravnogorsku emigrantsku štampu

Supruga desničara i lidera Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Kim En Škoro, tada Luzaich, u svojim je mladim danima surađivala i objavljivala članke u četničkom časopisu Amerikanski Srbobran.

Index je u posjedu najmanje jednog uratka s njenim potpisom i nekoliko fotografija, iz kojih je vidljivo da je bila članica Balkan Dance Ensemblea koji je nastupao u srpskim zavičajnim klubovima. To su činjenice koje se ne spominju nigdje u službenim biografijama ni prigodnim intervjuima Škore i njegove supruge. 

Kim Luzaich je, prije nego što je upoznala Miroslava Škoru, bila članica Balkan Dance Ensemblea, folklorne skupine koja je godinama nastupala na događajima srpskih, ali i četničkih zavičajnih organizacija. Jedna od takvih organizacija bila je i Srpski narodni savez (Serbian National Federation) iz Pittsburgha, izdavača časopisa Amerikanski Srbobran (American Srbobran) koji je promovirao četništvo.  

Te novine je tada uređivao notorni Jovan Deretić kojeg Wikipedia opisuje kao “srpskog pseudoistoričara i publicistu” i “zastupnika pseudoznanstvene teze alternativne povijesti Srba”. Upravo se Deretiću pripisuje teza o Srbima kao “božanskom narodu”, a poznat je i po tezama kako su Srbi dobili Kosovsku bitku i da su Hrvati zapravo Avari koji su primili srpski jezik. 

VIDEO! BEZ CENZURE – DR. MIROSLAV ŠKORO: “Nacionalni stožer je istodobno i promidžbeni stožer HDZ-a! Slogan im je ZA SE, a ne ZNA SE!” ZAGREB – Dr. Miroslav Škoro je u ime Domovinskog pokreta poslao video poruku o skandaloznom kršenju svih protuepidemijskih mjera, publici bez razmaka i izbjegavanju testiranja na nedavno održanom tzv. ADRIA TOURU u Zadru."Cijela svjetska javnost s čuđenjem je gledala nestvarne prizore prepunog gledališta, totalnu anarhiju u koju su se savršeno uklopili predsjednik Vlade Andrej Plenković, bivša predsjednica Republike, zadarski gradonačelnik, župan, vodstvo HDZ-a, sjedeći jedni do drugih bez ikakvog sigurnosnog razmaka. Ne samo da nisu testirani igrači koji su doputovali iz žarišta epidemije – nije se provodilo čak ni rutinsko mjerenje temperature igračima i članovima stručnih timova, osoblju, niti su se provodile osnovne mjere dezinfekcije. Ništa,” izjavio je dr. Miroslav Škoro te pritom naglasio da kriminalni slučaj zaobilaženja svih sigurnosnih protokola na tzv. Adria Touru u Zadru, “regionskom“ projektu koji je započeo u Beogradu, nije slučajan propust, kako se želi prikazati.“Javno pozivam Plenkovića da objavi imena svojih suradnika, lobista te “regionske operacije" u Zadru i onih koji su od Stožera tražili da "iz ekonomskih razloga" odobri zaobilaženje mjera tog istog Stožera – pa će svima sve biti jasno,” nastavio je vođa nacionalne oporbe.Dr. Miroslav Škoro dodao je da će posljedice debakla u Zadru biti katastrofalne za hrvatski turizam jer svjetski mediji prenose sa zaprepaštenjem da sadašnji premijer odbija samoizolaciju – zbog izborne kampanje.“U svim takvim slučajevima uvijek je bila obavezna samoizolacija. Svaki čovjek koji brine o drugim ljudima, sam bi se izolirao. Ali, kako je iz svih ranijih slučajeva očigledno – Plenković brine samo o sebi. Ja jedva čekam sučeljavanje s njim, jedva čekam razgovarati s njim o epidemiji – ali epidemiji korupcije kojom je zarazio Hrvatsku,” poručio je dr. Škoro.Predsjednik Domovinskog pokreta pozvao je sve odgovorne da odmah podnesu ostavke zbog teškog ugrožavanja sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana te da se na čelo Stožera imenuju stručne osobe koje ne sudjeluju u stranačkoj kampanji.“Moram konstatirati da je Plenković odavno u samoizolaciji od Hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana i da se njegovim drugim odlaskom u samoizolaciju, ovim zbog korone, baš ništa za njega ne mijenja! Pozivam sve birače da izađu na izbore i zaustave daljnje širenje epidemije korupcije koju šire Plenković i njegova interesna zajednica koja se lažno predstavlja kao HDZ! Njihov slogan nije ZNA SE – nego ZA SE! Pozivamo i Državno izborno povjerenstvo da javno odgovori odobrava li da Nacionalni stožer istovremeno bude i nacionalni promidžbeni stožer HDZ-a, koji vode nositelji izbornih lista HDZ-a,” zaključio je dr. Miroslav Škoro.POGLEDAJTE VIDEO:

Posted by Velimir Bujanec on Thursday, June 25, 2020

U istim novinama, Amerikanskom Srbobranu, iste je godine objavljen i tekst o Balkan Dance Ensembleu uz koji je priložena fotografija članova. Na fotografiji se nalazi i Kim Ann Luzaich, što je i naznačeno u potpisu fotografije.

Najzanimljiviji dio toga teksta jest zahvala Balkan Dance Ensemblea Srpskom narodnom savezu i Amerikanskom Srbobranu za “kontinuiranu potporu”, uz čestitke folklorne skupine Srpskom narodnom savezu na 80 godina rada. Prema dostupnim brojevima koje smo analizirali, ovaj je ansambl nastupao na brojnim manifestacijama pročetničkih organizacija najmanje do 1985. godine, a možda i nakon toga.

Amerikanski Srbobran bio je izrazito četnički list, a oni su na razne načine veličali četnički pokret i posebno Dražu Mihailovića. U vremenu kada se Kim pojavila u Amerikanskom Srbobranu, organizacija koja izdaje taj list zalagala se za dizanje spomenika Draži Mihailoviću u Americi.

Nazivaju ga “ljubljenim”, ratnim herojem i slično, a u oglasima se redovno prodaju materijali koji ga promoviraju, poput albuma “Slava Čiči”. U isto vrijeme te su novine objavljivale i antihrvatsku propagandu, u kojoj se hrvatski narod opisuje isključivo kao fašistički.

Balkan Dance Ensemble gdje je nastupala Kim Ann, Amerikanski Srbobran opisuje kao ansambl koji dolazi iz McKeesport-Duquesnea, odakle je i današnja Škorina supruga. Amerikanski Srbobran naglašava kako izvođači vuku svoje porijeklo od prvih srpskih doseljenika koji su u Ameriku došli krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća te da su nastupali za Srpski narodni savez.

Iako u Amerikanskom Srbobranu naglašavaju srpsko porijeklo izvođača u ansamblu, u njemu su nastupali i Hrvati te su gostovali ne samo u srpskim, nego i u nekim hrvatskim zavičajnim klubovima.

Epizoda s Kim i suradnja s četničkim novinama trebala je biti novinarska crtica, izuzetno zanimljiva s obzirom na javno proklamirane izrazito desne i nacionalističke stavove Domovinskog pokreta na čijem je čelu Škoro. 

Škoro nije odgovarao na novinarska pitanja Indexa, ali su se njihovi upiti u međuvremenu prvo pojavili na Srpskom kulturnom centru Ćirilica iz Beograda, da bi ga zatim preuzeo portal dnevno.hr s naslovom: “MOŽE LI NIŽE? Iz Srbije stižu nove gnjusne objede o Škorinoj supruzi!”.

Isječke iz članaka možete pogledati na Indexu.

Izvor: Index.hr/Preokret Foto: Index

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top