RAMPA ZA GRAĐANE BIH: Ipak neće moći u EU, kroz Hrvatsku samo u tranzitu i sa negativnim testom na kovid19?

Bosna i Hercegovina je ispala iz igre budući da je od početka bila na granici ispunjavanja ključnog kriterijuma da njihovim državljanima bude od 1. jula omogućen ulazak u Evropsku uniju, javlja Radio Slobodna Evropa.

Glavni kriterijum da Evropska unija otvori granice prema takozvanim trećim zemljama jeste opadajuća stopa zaraženih koronavirusom.

Radio Slobodna Evropa imala je uvid u listu zemalja koja je izrađena kasno u petak, 26. juna, nakon šestosatnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemlja članica EU u cilju pronalaska zajedničkog stava oko spoljnih granica EU.

Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za čije državljane bi Evropska unija mogla otvoriti granice od 1. jula, među kojima su, iz regiona, samo Srbija i Crna Gora.

Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo nisu bili ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji sa pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Zemlje EU imaju rok do subote u 18 sati da se usaglase sa listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.

U smjernicama Evropske komisije o otvaranju vanjskih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od prosjeka u EU. Stopa zaraze, prema ovim smjernicama, trebala bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u posljednjih 14 dana.

Prije nekoliko dana vlasti Hrvatske su uvele mjere samoizolacije za putnike iz trećih zemalja, dok je za osobe koje “tranzitiraju” kroz Hrvatsku navedeno da ove mjere neće važiti.

Iako nije najpreciznije definisano šta u ovom slučaju predstavlja “tranzit”, u redovnom izvještajim auto-moto servisa je tokom prethodnih dana navedeno da mjere samoizolacije ne važe za bh. građane koji tranzitiraju kroz Hrvatsku.

Ipak, kako saznaje N1 iz GP, tranzit nije nikada preciziran niti odobren jer ne mogu sa sigurnošću reći da li će neko ko koristi GP Doljani zaista ponovo završiti na teritoriji BiH, tj. Neumu. 

S tim u vezi, svi građani BiH koji žele u Neum na odmor trenutno to mogu uraditi samo preko puta Svitava.

Kako saznaje N1, ranije je bilo nekoliko slučajeva zbog kojih uposleniici GP BiH moraju biti na oprezu a radi se o krivoj prijavi konačne adrese, pa se dešavalo da neko prijavi Neum kao konačnu adresu bude pronađen u Splitu.

Jučer su neumske plaže ispunili turisti koji su uglavnom tokom jutra i noć prije pristigli iz drugih bosanskohercegovačkih gradova. Njihova brojnost u poređenju s prošlogodišnjom u ovo doba godine ipak je značajno manja, ali je zahvaljujući posljednjim odlukama vladajućih struktura u susjednim zemljama, mnogo bolja u odnosu na prije pet ili deset dana ili na što se očekivalo nakon što je nastupila pandemija koronavirusa.

“Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Svi koji ulaze u Hrvatsku iz BiH idu u 14-dnevnu samoizolaciju. Za tranzit kroz HR nema ove obaveze.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova”, navedeno je iz BiHAMK-a.

Izvor: N1 Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top