VLADIKA MAKSIM O SLUČAJU SILOVANJA NA BOGOSLOVSKOM FAKULTETU: “Mislim da je studentkinja čestita hrišćanka”

Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu je poslenjih meseci u centru pažnje zbog optužbi jedne studentkinje da ju je silovao prodekan Vladimir Vukašinović.

Vladika zapadnoamerički Maksim, koji među onima koji su upoznati sa crkvenim prilikama važi za predstavnika moderne struje unutar SPC, bio je na čelu Etičke komisije koja je razmatrala slučaj silovanja.

ADVOKAT SILOVANE DEVOJKE SA BOGOSLOVSKOG FAKULTETA: Slučaj čami pred crkvenim sudom, dve žrtve su zavšile na psihijatriji

Na pitanja portala Nova, zbog čega je na kraju izostao konkretniji epilog, vladika Maksim kaže da je u crkvenoj tradiciji da se ovakvi problemi rešavaju mudrošću, snishođenjem i očinskim autoritetom crkvenih vlasti.

– Kako bi se poštovalo Hristovo upozorenje da ne smemo sablazniti ”nijednoga od malih koji veruju u Njega”. Bez obzira na konačan ishod i poštujući načelo nevinosti okrivljenoga sve dok se suprotno ne dokaže odlukom suda, dužan sam da iznesem lično mišljenje da je studentkinja o kojoj je reč, pre svega drugog, čestita hrišćanka. Inače, pošto je konstatovala da su u optužbi navedeni elementi koji ukazuju da je došlo do povrede Кodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu, Etička komisija je uputila predmet dekanu – objašnjava vladika zapaadnoamerički.

Zaključak je, kako dodaje, bio da optužbe prevazilaze ingerencije Кomisije zato što postupak traži intervenciju nadležnih crkvenih i građanskih sudova.

– Jedino ti sudovi mogu izdejstvovati pravosnažnu odluku po tom zahtevu – zaključuje on.

Po pitanju trenutne pozicije PBF u odnosu na Univerzitet u Beogradu i činjenice da se problemi gomilaju umesto da se rešavaju, vladika Makism kaže da želi da veruje da će se trenutna kriza prevazići.

– I to tako što će Fakultet sa Univerzitetom pronaći zajednički jezik, poštujući njegove zakone. Harmonično sapostojanje crkvenog i akademskog bogoslovlja je jedini način da se posluži savremenom čoveku i društvu.

Izvor: Nova Foto: Eparhija zapadnoamerička/Promo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top