VLAST HDZ-a U STOLCU OBILJEŽAVA TERITORIJU: Niču krstovi kod starog grada (FOTO)

Na pristupnom putu prema nacionalnom spomeniku BiH Stari grad Stolac, a koji se nalazi u granicama spomenika, jutros su se pojavili kamion i rovokopač koji su počeli radove na postavljanju križeva. Ove informacije za Klix.ba je povrdio Stolački župnik don Rajko Marković.

“Sva dokumentacija za ovaj projekt je uredna. Sve je legalno i zakonito“, kazao je kratko stolački župnik navodeći kako je sva dokementacija o ovome projektu dostupna u Općini Stolac.

IZVOĐAČI KAŽU DA JE SVE U REDU: Dokumentacija je uredna

Podsjetimo da je ovaj projekt izazvao veliku medijsku buru, te da su aktivisti u ovom gradu ranije upozoravali na neprimjerenu gradnju na lokalitetu koji je proglašen nacionalnim spomenikom.

Radovi na tzv. križnom putu se izvode u Zoni zaštite 1 što je suprotno odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, suprotno i brojnim rješenjima i odlukama Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Također, Stari grad je bio lokacija spornog i ilegalnog križa izgrađenog unutar zidina, a za kojeg je u februaru iz Federalne inspekcije došla naredba za uklanjanje.

Izvor: Klix.ba Foto: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top