SRBIJA: Nošenje maski obavezno u Beogradu, Novi Pazar hitno nabavlja metalne sanduke i crne džakove

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od jutros u 6 časova na teritoriji grada Beograda obavezno je nošenje zaštitnih maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.

Prema jučerašnjoj odluci Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, svi posetioci i gosti tržnih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično, u obavezi su da sve vreme boravka u tim zatvorenim prostorima konstantno nose zaštitne maske.

Maske i dalje ne moraju biti hirurške – sve nehirurške i zaštitne maske koje građani eventualno sami naprave su prihvatljive.

Članica Kriznog štaba i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je da je ovakva odluka doneta jer je najveći broj novoinficiranih upravo iz Beograda i da je većina zaraženih boravila u zatvorenom prostoru, gde je bila u kontaktu sa većim brojem ljudi.

Što se ostatka Srbije tiče, najsnažnija preporuka svim građanima je da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju razdaljinu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke.

Apeluje se na sve građane da poštuju mere i preporuke, ponašaju se odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da će naknadno biti doneta odluka da li će se menjati trenutno važeća odluka o zabrani okupljanja do 500 ljudi na jednom mestu.

KAŽNJAVANJE ZA NENOŠENJE MASKI: Posle prvih sedam dana slede kazne

Govoreći o merama za Beograd, Lončar je da u narednih sedam dana neće biti kažnjavanja za nepoštovanje obaveza nošenja maski, ali da će inspecije kontrolisati i praviti evidenciju.

“U narednih sedam dana sve raspoložive inspekcije će to kontrolisati i praviti evidenciju. Prvih sedam dana nećemo kažnjavati, kada prođe taj period, ako ne budemo imali rezultate, bićemo prinuđeni i da kažnjavamo”, rekao je Lončar.

Kako je rekao, ne postoji sistem na svetu koji može da izdrži ako će građani da se ponašaju kao da ne postoji koronavirus.

Premijerka Ana Brnabić juče je razgovarala sa predstavnicima tržnih centara i ugostitelja i nakon tih sastanaka utvrđena je obaveza nošenje zaštitnih maski i u tim objektima.

Novi Pazar: Sve nam nedostaje

Dok društvene mreže preplavljuju snimci i fotografije iz novopazarske bolnice na kojima se vidi da bolesnici na hodnicima primaju infuziju, a doktori nezvanično govore da su kapaciteti bolnice popunjeni i da im nedostaju osnovna sredstva za rad zbog čega je pokrenuta građanska akcija prikupljanja pomoći za ovaj grad, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da je situacija u ovom gradu „pod apsolutnom kontrolom“.

– Situacija je bila alarmantna zbog velikog priliva pacijenata u kratkom roku, ali nije istina da je u Novom Pazaru 12 osoba umrlo za protekla 24 sata. Nije istina da nema opreme, materijala i lekova, rekao je Lončar, a preneo je Kurir. Isto je izjavila i direktorka Batuta Verica Jovanović, koja je kazala da se u Novom Pazaru i Tutinu epidemiološka situacija „apsolutno drži pod kontrolom“.

SVE NEDOSTAJE: Od maski do lekova

Na drugoj strani, pojedini lekari iz ove ustanove nezvanično govore da svega nedostaje – od maski do lekova.

Aktivistkinja Aida Ćorović uputila je apel preko društvenih mreža da građani počnu da prikupljaju pomoć za Novi Pazar jer, kako je napisala, „rečeno mi je da je potrebno, bukvalno, sve“.

– Rukavice, maske, kape, nazuvci za obuću, viziri, naočari, skafanderi, mantili za jednokratnu upotrebu, čak i bolnička posteljina. Od lekova su neophodne ampule C vitamina i Alfa D3, verovatno ima još toga, ali, ovo je najhitnije – napisala je Ćorović.

Ovaj grad na jugozapadu Srbije poslednjih dana nazivaju novim Bergamom, italijanskom oblašću koja je bila najpogođenija koronavirusom, a stizale su vesti da je zbog broja zaraženih Gradski štab za vanredne situacij doneo je naredbu o hitnoj nabavci limenih sanduka i džakova za posmrtne ostatke.

Inače, Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoji specifičnih antitela na korona virus, prema kom je 6,4 odsto građana Srbije steklo imunitet na korona virus.

Izvor: Agencije Foto: Pixabay

Share.

Leave A Reply