BORIS DELIĆ: Smrt kao marketing

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpski političari ponovo pokreću političke igre sa brojem mrtvih. Ništa neuobičajno, ova igra sa brojevima spada u poslovičnu naviku vladara sa ovih prostora. Recimo, koliko je umrlih od korone, zasad se ne zna, a vjerujemo, nikad se neće ni znati. Kao što se ni danas srpska javnost ne zna koliko je ljudi stradalo u NATO bombardovanju, na Kosovu, Srebrenici…

Polje šarlatana i mitomana

Da nije jedan vrijedni Bošnjak, Mirsad Tokača poimenice sabrao sve stradale u Bosni i Hercegovini nikad se ne bi znalo koliko je Srba poginulo u tamošnjim sukobima, to jest naučnici koji su ovaj posao obavili u Republici Srpskoj, te ga ponešto korigovali, su time imali uveliko olakšan posao. Broj mrtvih u Jasenovcu ne samo da nikad nije utvrđen, nego svako novo prebrojavanje ovih jadnih stradalnika izaziva samo najdublje gađenje, a Muzej žrtava genocida u Beogradu, čiji stručnjaci obavljaju sjajan posao, potpuno je medijski marginalizovan, na uštrb raznih šarlatana i mitomana.

Ova pojava licitiranja sa mrtvima nije izraz složenih političkih okolnosti koje bi zavrijedili analizu, komentar ili bilo kakav misaoni napor. U pitanju je najprostiji poslušnicki odnos gospodara i podanika, odraz vladareve bezkrupuloznosti i prizemnog konformizma poslušnika. Uz nedostatak intelektualnog karaktera, te atmosferu sveopšte duhovne ljenosti u društvu. Naprosto, pojava vrijedna prezira.

Previše osmrtnica

Tako je i danas. Iz Novog Pazara stižu kontradiktorne vijesti o situaciji u zdravstvu, broju oboljelih, mrtvih, o funcionisanju respiratora…

Sve ove informacije, njihovu pouzdanost ili neuvjerljivost, zasjenila je jedna monstruozna činjenica da je neko poskidao smrtovnice u gradu kako broj mrtvih ne bi bio u skladu sa proklamovanom politikom i aktivnostima vlade. Neko je smatrao da smrtovnice, one obične, porodične, politički neobojene mogu vizuelno naškoditi politici Vlade. Da lica umrlih mogu opovrgnuti vladine brojke. Njene priče. Stalna pravdanja. Nesuvisla poređenja. Ispeglane krivulje i varljivu statistiku.

Za kraj, nema pametna zaključka. Ovaj narod, kao i oni susjedni narodi, još uvijek čekaju generaciju političara koji neće podešavati broj stradalih za svoj marketing.

Preokret, Foto: Hayat.ba

Share.

Leave A Reply