DRAGAN ČOVIĆ: Partnerstvo sa SDA je nestalo, nijedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati podršku HDZ-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je danas kako očekuje da se pitanje izbora u Mostaru riješi naredne srijede, a budžet BiH usvoji do kraja mjeseca. Također je prokomentarisao i imenovanja koje treba izvršiti Vijeće ministara BiH.

“Što se tiče sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda, ključne tačke su izmjene i dopune Izbornog zakona za Grad Mostar. Koliko vidim predlaže se da idu po žurnom postupku što bi značilo da bi teoretski u srijedu mogli imati dopunu i riješiti pitanje izbora za Mostar. Druga vitalna tačka je budžet, koji bi išao po redovnoj proceduri, ali to onda svakako znači da bi do kraja ovoga mjeseca imali budžet. Želimo da imamo redovnu proceduru da bi svako mogao ugraditi eventualno neke primjedbe i popravke“, kazao je Čović.

Govorio je i o izbornim aktivnostima i određenim kadroviranjima koja će biti i u Vijeću ministara i u Parlamentu BiH.

“Tu će HDZ imati vrlo jasan stav prema našim partnerima i vjerujem da ćemo upravo na sastanku 7. jula gdje ćemo se sastati ja i kolega Izetbegović, pa i kolega Dodik, a vjerojatno i sve trojica zajedno možda i riješiti te probleme. Prije svega trebamo kazati jedni drugima jesmo li partneri ili nismo. Partnerstvo koje smo imali sa SDA, ono je potpuno nestalo u zadnjih par mjeseci imenovanjima hrvatskih dužnosnika bez bilo kakvog dogovora sa predstavnicima hrvatskog naroda, HDZ-a i HNS-a i u Središnjem izbornom povjerenstvu i u Centralnoj banci i naravno onda smo mi kazali nijedno imenovanje koje predlažu Bošnjaci neće imati našu potporu“, jasno je kazao Čović.

Da bi se to primijenilo, ističe Čović, trebaju zajednički sjesti i vidjeti mogu li napraviti zajednički program rada.

“Barem za ove dvije godine, ako nismo prvih godinu i pol dana, da nas veže nešto što je vrlo jasan orijentir za budućnost i kad je u pitanju gospodarstvo, pandemija, evo povremeno slabi pa se mi malo opustimo, a imat ćemo ogromne ekonomske i svake druge posljedice, posebno ono što i jeste interes naših ljudi kada je u pitanju zdravlje, posao i radna mjesta. To su stvari koje trebamo sjesti i dogovoriti, a onda možemo dogovoriti kadrovska pitanja, samo kadrovska više nemaju nikakvog smisla“, zaključio je Čović.

Izvor: Klix.ba, Foto: Preokret

Share.

Leave A Reply