PUPOVAC DOBIO PONUDU OD PLENKOVIĆA: SDSS razmatra ulazak u vladajuću koaliciju

Posle apsolutnog trijumfa premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a na izborima u Hrvatskoj, ponudu za ulazak u vladajuću koaliciju dobila je i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS).

Odluku donosi stranka

“Pripreme za sam razgovor su tek u postupku i o detaljima vam sada ne mogu govoriti, još uvek nisu za medije. Predsedništvo stranke se održava sutra, a najpre ćemo razgovarati o ponudi gospodina Plenkovića da uđemo u vladajuću većinu, odnosno da nastavimo koalicijski posao. O podršci novoj vladi svakako će sutra odlučiti stranka, ne ja, a o svim detaljima ponude tek ćemo pričati, nakon zvaničnog donošenja odluke” kaže Pupovac za Nova.rs.

Nakon Predsedništva sastaće se i Klub zastupnika manjina.

“Sastaćemo se i sa partnerima s kojima smo i do sada sarađivali, to je HNS. Za nas je od izuzetne važnosti da se tekovine koje smo branili u poslednje četiri godine nastave braniti i dalje, a to što je SDSS dobio drugi mandat u ovako teškim vremenima je vredno poštovanja”, rekao je Pupovac.

U poslednjih 10 dana pala popularnost SDP-a

Naime, nakon 99 odsto obrađenih biračkih mesta, HDZ je pobednik parlamentarnih izbora s ukupno 66 osvojenih mandata. Koalicija Restart na čelu sa SDP-om osvojila je 41, a Domovinski pokret 16 mandata. Koalicija Most osvojila je osam mandata, a koalicija Možemo, najveće iznenađenje ovih izbora, sedam. Koalicija Pametno-Fokus-SSIP osvojila je dva, a HNS i Reformisti po jedan mandat.

Među predstavnicima nacionalnih manjina ostaje SDSS kao jedina srpska parlamentarna stranka. Prema najnovijim podacima, Milorad Pupovac osvojio je 10.733 glasova, Dragana Jeckov 8.376, a Boris Milošević 7.715.

“U poslednjih 10 dana kao da je došlo do promene smera među glasačima. Odjednom je SDP počeo da gubi podršku, a HDZ je imao sve veću podršku u javnosti, pa tako i glasača. Teško je reći šta je sve uticalo na to. Sigurno je da ima uticaja političkih debata, organizovanosti stranaka, promene doživljaja kod birača, ne postoji jedan razlog, nego više njih. Atmosfera je išla u korist HDZ-a” navodi Pupovac u razgovoru za Nova.rs.

Pobeda HDZ-a nije iznenađenje

On ističe da je veoma iznenađen lošim rezultatom SDP-a, ali ga pobeda HDZ-a nimalo nije iznenadila.

“Desne stranke su bolje organizovane u Hrvatskoj, i više je faktora koji su se poklopili i doveli do ovakvog rezultata. Izlaznost na ove izbore je generalno bila znatno manja, pa i u srpskom biračkom telu. Zadovoljni smo kampanjom jer je bila usmerena na širenje prostora slobode u Hrvatskoj i da sa Srba skinemo sliku koja ne odgovara realnosti. Mislim da smo u dobroj meri uspeli u tome. Svojom smo kampanjom zapravo nasmejali dobar deo Hrvatske” izjavio je za medije u nedelju, predsednik SDSS-a.

On je naglasio da sastav Sabora neće biti lak.

“Biće možda teži nego sastav Vlade. HDZ je uspeo da se očuva kao ključna stranka desnog političkog centra i s obzirom na rezultate SDP-a, HDZ se postavio kao stranka koja treba da očuva demokratske vrednosti u Hrvatskoj. Snažna stranka levog političkog centra je u opadanju i očigledmno da ta stranka bez nove politike nije moguća” objasnio je Pupovac.

IZVOR: NOVA S FOTO: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top