CRNA GORA PRED TEŠKOM ODLUKOM: Odlaganje izbora zbog epidemiološke situacije, sprema se vanredno stanje?

U vrhu Demokratske partije socijalista i kabineta predsednika Crne Gore, razmatra se odlaganje parlamentarnih i lokalnih izbora u pet opština zakazanih za 30. avgust, saznaju “Vijesti”.

Nacionalno koordinaciono telo svakodnevno objavljuje podatke o rastu broja inficiranih korona virusom i “visokom epidemiološkom riziku” i za sada niko nije izrazio optimizam da bi se ta tendencija mogla smanjiti.

Upravo zbog toga, promišlja se da se izlazak na birališta prolongira, za šta je preduslov proglašenje vanrednog stanja.

Iz kabineta predsednika Mila Đukanovića, kao ni iz NKT nisu odgovorili da li se razmatra takva opcija, a za danas je zakazana zajednička sednica tog tela, Državne izborne komisije, “predstavnika državnih organa” i nekoliko nevladinih organizacija koje će pratiti izbore na kojoj će i o tome biti reči.

Zvanično teme su, kako je najavila NKT, mera za neometan izborni proces i okolnosti proširene infekcije koronoavirusom, ali će civilni sektor pokrenuti i pitanje bezbednosti izlaska na birališta.

Pojedine opozicione partije, kao i Centar za demokratsku tranziciju, ranije su tražile stav NKT-a u vezi sa tim.

Zastava Crne Gore

Izbori mogu biti odloženi samo ako bude proglašeno vanredno stanje. U Ustavu Crne Gore piše da “ako mandat Skupštine ističe za vreme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje”.

Postoji i mogućnost da predsjednik države donese i odluku o odlaganju, kao što je uradio u slučaju lokalnih izbora u Tivtu, ali ovaj put je situacija drugačija jer zvanično nije proglašena ni epidemija.

Iako takva mogućnost nije postojala u Ustavu, ali ni Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Đukanović je izmenio odluku i odložio izbore do daljeg – u ovom slučaju do 30. avgusta.

Predsednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica juče je podsetila da je u trenutku kada su odloženi tivatski izbori u Crnoj Gori bilo 14 zaraženih a pre dva dana 512 aktivnih slučajeva. Ona navodi da je Đukanović, u obrazloženju odluke o odlaganju izbora u Tivtu naveo i da je odluku doneo zbog zabrana okupljanja. “NKT i predsjednik Milo Đukanović, kada je u pitanju održavanje raspisanih izbora, treba da zdravlje građana stave ispred političkog interesa vlasti, jer će, u suprotnom, pokazati da vode politiku dvostrukih aršina,” saopštila je juće Jonica.

Državna izborna komisija je ranije objavila kalendar izbornih radnji, pa partije i koalicije već od ponedeljka mogu da počnu sa predajom izbornih listi. Za sada su jedino Socijaldemokrate objavile da samostalno izlaze na izbore, kao i dve albanske partije da nastupaju u koaliciji.

Kada je u pitanju opozicija, za sada je sigurno da će SDP na izbore izaći samostalno. Oni su to odlučili ranije, procenivši da je to najbolji put do dobrog izbornog rezultata i jer ne žele saveze sa nacionalističkim partijama. Na jučerašnji sastanak opozicije jedino SDP nije pozvan.

Na sastanku većeg dela opozicije nije postignuta saglasnost ni oko jedne tačke – počev od zajedničke izborne liste, bojkota izbora ili izlaska u više kolona, saznaju “Vijesti”.

IZVOR: Vijesti.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top