VELIKI PREOKRET: Protesti u Srbiji večeras mirni, građani sede i skandiraju protiv režima, huligani ostali bez posla (UŽIVO)

Više hiljada građana i večeras je protestvovalo u centru Beograda, Novog Sada i Niša. Okupljeni su se odazvali pozivima na društvenim mrežama da se sedenjem na ulici distanciraju od provokatora koji su sinoć izazivali nerede. Protestne šetnje održane i u Kruševcu i Vranju.

Ispred Skupštine Srbije i u Pionirskom parku preko puta Skupštine okupilo se više hiljada građana. Okupljeni građani zvižde u pištaljke i trube.

Kako javlja reporter N1, tačno u 18.45 dvojica mladića su izašla iz Pionirskog parka i sela na kolovoz na Trgu Nikole Pašića, a zatim su počeli da se pridružuju i ostali građani koji su došli ispred Doma Narodne skupštine.

Okupljeni nose natpise “Ne nasedaj, sedi” i “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”.

Ispred stepeništa Skupštine je postavljena metalna ograda i svega nekoliko policajaca u redovnim uniformama. Međutim, kako javlja reporter N1, kordon policije i konjica su u pripravnosti u Kosovskoj ulici.

SEDENJE KAO VID PROTESTA: Cilj – raskrinkati ubačene elemente koji izazivaju nasilje

Ispred Crkve Svetog Marka okupila se i grupa lekara i zdravstvenih radnika iz kovid bolnica u Beogradu koja je krenula na protest ispred parlamenta. Za N1 su rekli da stoje uz svoj narod, i da je zdravstveni sistem pred pucanjem, a da država nije to predvidela, i da su lekari zajedno sa građanima žrtvovani.

Na protestu se u jednom trenutku pojavila i ekipa novinara i snimatelja RTS-a, koje su demonstranti dočekali zvižducima i povicima.

Na protestu u Beogradu se pojavio i Ljubisav Đokić, poznatiji kao Džo bagerista, jedan od simbola 5. oktobra.

Čuveni bagerista ostao je u sećanju svima prilikom svrgavanja režima Slobodana Miloševića pre 20 godina. Te 2000. probio je policijske kordone i došao do ulaznih vrata RTS. Na zalasku osme decenije je bez bagera, ali ponovo sa građanima koji žele promene i koji treći dan zaredom izražavaju nezadovoljstvo stanjem u državi, aktuelnom vlašću i najavljenim novim merama za suzbijanje koronavirusa.

“Kako otkud ja? Od 1991 sam uvek na protestima. Znao sam da ne valjaju ali narod me nije slušao. Treba ovom mladom narodu pomoći da srušimo ove zlotvore, svi su oni meni isti, da li se zvali radikali, SNS, SPS, DS. Moraju svi da odu u zaborav, neka ovi mladi prave državu kakva im odgovara”, rekao je Džo bagerista za Nova.rs ispred Narodne skupštine.

Mladić koga su policajci krvnički tukli nije mrtav (VIDEO)

Mladić kog su juče na Terazijama krvnički i brutalno pretukli pripadnici Žandarmerije nije preminuo od posledica batinanja, što je bila vest koja je danas kružila društvenim mrežama.

To je za portal Nova.rs potvrdio i Luka Mihajlović iz Beogradskog centra za ljudska prava, koji je kazao da je ta organizacija pronašla pretučenog mladića, kako bi mu pružila pravnu pomoć.

“On je teško povređen, ukazana mu je lekarska pomoć i srećom nije životno ugrožen. Podneli smo krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv pripadnika Žandarmerije koji su ga brutalno tukli”, kazao je Mihajlović.

On dodaje da su pravnici iz Beogradskog centra uspeli da razgovaraju sa povređenim mladićem koji je prepričao šta je prethodilo zverskom prebijanju.

“Kazao nam je da je bio na čelu kolone demonstranata koja je stajala u blizini mesta gde se potom dogodio napad. U jednom trenutku se povukao zajedno sa drugom, kada su iznenada sa dve strane pripadnici Žandarmerije potrčali ka njima. Našao se između dva kordona i nije uspeo da se skloni. Šta se dogodilo kada je pao na kolovoz, svi smo videli na snimku”, kazao je Mihajlović, dodajući da je mladić tvrdio da nije prethodno napadao policiju.

Podsetimo, na dramatičnom snimku prebijanja se jasno vidi kako se grupa od 20 pripadnika Žandarmerije obrušava na mladića koji leži na kolovozu i brutalno ga udara, šutira i gazi.

Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića je zaustavljen.

Protestna šetnja i sedenje u Novom Sadu

Kako javlja reporterka N1, građani se okupljaju i na Trgu slobode u Novom Sadu, gde je zasad mirno.

Okupljeni građani, uglavnom mlađi, nose različite transparente i zastave.

Obratio im se nepoznati mladić sa postamenta spomeniku Svetozaru Miletiću. “Ne tražim ništa, samo normalan život, za nas i za našu decu”, rekao je taj mladić sa istetoviranim velikim krstom na ruci.

Drugi nepoznati mladić zamolio je prisutne da sednu na beton i da prekrste ruke kao da na njima imaju lisice, što su prisutni i uradili, uz povike “Vučiću, p****u”, “Av, av, av, av”, “Ostavke, ostavke”, “Lopovi, lopovi”, “Uhapsite Vučića”, “Vučiću, leči se”.

Sa Trga slobode, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Policijske uprave gde se nalazi aktivista Miran Pogačar, koji je sinoć priveden i određen mu je pritvor od 48 sati.

Oni duvaju u pištaljke i vuvuzele,  a kako javlja reporterka N1, čim neko baci petardu, okupljeni sedaju na pod i viču “ua!“.

Većina prisutnih ima zaštitne maske na licu, ali uglavnom ne drže međusobno propisanu distancu.

Okupljeni Beograđani aplaudiraju medicinskim radnicima

Policijske snage raspoređene su u Gradskoj kući i oko Radio-televizije Vojvodine i u samoj zgradi, koje su sinoć bile meta napada.

I Nišlije posedale na asfalt, tvrde da je huligane poslao SNS

Građani su se okupili i u centru Niša, gde takođe sede na asfaltu i mirno protestuju. Kako javlja reporter N1, u jednom trenutku se ispred zgrade Skupštine grada pojavila Žandarmerija koja se brzo povukla.

Okupljeni građani rekli su nam da su sinoć primetili “poslate ljude” koji su bili agresivni i pravili nerede, i za koje tvrde da su bliski pojedinim članovima vladajuće SNS.

SNS je najavio da će njihove prostorije koje su juče gađane, večeras čuvati policija.

Mirna protestna šetnja u Vranju

Protestima u gradovima širom Srbije pridružilo se i Vranje gde se večeras okupilo nešto više od sto ljudi i mirno prošetalo centrom grada, objavio je portal InfoVranjske.

Protest je počeo oko 18 časova kod Skupštine grada, a šetnja je krenula prema zgradi u kojoj ke sedište SNS.

Demonstranti uzvikuju “Lopovi, lopovi” i “Izađite napolje”, a prolazeći ispred sedišta SPS “Bando crvena”.

U Kruševcu održan protest bez incidenata

Oko 500 Kruševljana, uglavnom mladih, učestvovalo je večeras na protestnom skupu u centru grada, organizovanom protiv policijskog nasilja i u znak podrške demonstrantima širom Srbije.

Uzvikujući parole “Nećemo Vučića”, “RTS laže”, “SNS lopovi, Srbiju ste prodali” demonstranti su prvo prošetali do zgrade Policijske uprave i Trga mira, a potom se vratili na Trg kosovskih junaka.

Jedna od učesnica protesta upozorila je demonstrante na, kako je rekla, “ubačene elemente iz SNS”.

“Videla sam petoricu momaka za koje znam da su iz SNS-a. Nemojte da nasedate na njihove prvokacije. Ukoliko nešto započnu samo sedite dole”, kazala je ova učesnica protesta.

Nakon još jedne kraće šetnje do Trga kosturnica skup je završen uz dogovor da se sutra okupe na istom mestu u 19.00 sati.

Demonstrante je u šetnji obezbeđivalo oko 30 pripadnika policije u uniformama i civilu, a nikakvih incidenata nije bilo.

Princ Filip Karađorđević: Brinemo za građane, vlast mora da pokaže trpeljivost

“Pratimo aktuelne događaje sa velikom brigom i ljubavlju za građane i njihovo zdravlje. Upotreba suzavca je bila toliko izražena prošle noći da smo ga osetili u našem domu. Treba da postoji više saosećajnosti, trpeljivosti i ljubavi za bližnje u javnom govoru najodgovornijih. Međusobno poštovanje i uvažavanje su neophodni ako zaista hoćemo mir i stabilnost u otadžbini,” objavio je princ Filip Karađorđević u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Izvor: N1, Foto: Novak Lukovac

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top