HAOS U BEOGRADU: Demonstranti pokušali upad u Skupštinu, uhvaćen provokator, jedan demonstrant ranjen nožem (UŽIVO)

U gradovima širom Srbije četvrti dan zaredom traju protesti. Građani se okupljaju u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Leskovcu, Pirotu i Vranju nezadovoljni aktuelnom političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji.

Prva dva dana protesta obeležila je brutalna primena sile nad demonstrantima, suzavac i topovski udari, nasilni ulazak u skupštinu, napadi na novinare, kao i sukobi građana sa grupom huligana koji su opstuirali proteste. Građani su u Beogradu sinoć mirno protestovali sedeći na ulicama i trotoarima, a moto protesta je bio “Sedi, ne nasedaj”.

Danas je, međutim, situacija u prestonici znatno drugačija…

Na prostoru prema Trgu Nikole Pašića i Skupštini grada su okupljeni demonstranti građanske opcije. Oko jarbola kod Skupštine stacionirana je grupa desne orijentacije čije su pristalice došle i na stepenice narodne skupštine.

Pre nekoliko minuta došlo je do sukoba između desničara i policije. Ka kordonu stacioniranom na stepeništu parlamenta poletele su kamenice i flaše. Policija u početku nije reagovala, a demonstranti su gotovo došli do policijskog kordona, uz skandiranje “Srbija, Srbija”.

U Kosovsku ulicu je iz pravca Takovske stiglo pojačanje Žandarmerije, koja je u potpunosti opkolila Skupštinu, nakon čega se situacija smirila, a okupljenim desničarima se obratio Srđan Nogo.https://www.facebook.com/watch/?v=606978566592400

Ranije se među desničarima protestantima, na samom ulazu ispred skupštine, pojavio pojedinac, za koga je Nogo rekao da je provokator, koji je počeo da baca flaše vode na obezbeđenje. Oni su ga savladali i pozvali su policiju da ga odvede, ali ga je policija ubrzo vratila uz zvižduke okupljenih. Još jedan mladić sa majicom “Obraza”  pokušao je da preskoči ogradu, ali je i on vraćen unazad.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Z. O. (47) uhapšen zbog sumnje da je večeras, na protestu ispred Doma Narodne skupštine, posle svađe nožem zadao ubod u predelu desne noge 32-godišnjem muškarcu.

Demonstranti u Novom Sadu odustali od blokade auto-puta

Oko hiljadu Novosađana koji su pokušali da blokiraju autoput ka Beogradu, odustali su od te namere, jer je policija postavila kordon kod Kaćke petlje na samom izlasku na autoput i onemogućila im prolaz.

Građani se kreću u pravcu grada, a time je protest završen. Najavili su za sutra u 18 časova novo okupljanje.

Učesnici protestne šetnje su neko vreme sedeli pred kordonom i skandirali “Isti smo narod”, “Spustite štitove”, “Ko ne skače taj je pandur”. Nakon toga su ustali i prišli kordonu i tom prilikom otpevali pesmu grupe Beogradski sindikat “Sistem te laže” i himnu Srbije “Bože pravde”.

Građani su pre toga oko 19.30 blokirali raskrsnicu Temerinske i Partizanske ulice i skandirali parole “Revolucija” i “Ko ne skače taj je pandur”.

Snimci batinaša u civilu koji biju protestante

U međuvremenu, isplivali su i snimci organizovanih batinaša u civilu, obučenih u crno, koji su druge večeri izašli iz prostora iza srpskog parlamenta i napali demonstrante koji su se našli u blizini…

https://www.facebook.com/100001439299976/videos/3405076619550281/

Izvor: N1, Nova.rs Foto: Goran Srdanov, Nova.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top