ORHAN PAMUK: Razočaran sam pretvaranjem Aja Sofije u džamiju

Turski nobelovac Orhan Pamuk izjavio je da je “razočaran promenom u statusu Aja Sofije”. “Turci su ponosni što su sekularni. Ovo će oduzeti taj ponos naciji”, rekao je u petak pisac za BBC radio.

Vrhovni sud Turske poništio je odluku Veća ministara iz 1934. kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je u petak istanbulsku Aju Sofiju otvorenom za muslimanska bogosluženja, nakon što je sud odlučio da je pretvaranje te prvobitno vizantijske crkve u muzej 1934. bilo nezakonito.

UNESCO “jako žali” zbog odluke turskih vlasti, donesene bez prethodnog dijaloga, da izmeni status Aje Sofije koja se nalazi na popisu svetske baštine UNESCO-a, rekla je u petak direktorka te organizacije Audrey Azoulay, preneo je AFP.

Ruska pravoslavna crkva objavila je da žali što sud nije uzeo njenu zabrinutost u obzir kad je donosio presudu i upozorila da bi odluka mogla dovesti do još većih podela, izvestila je novinska agencija TASS.

Američki državni sekretar Mike Pompeo i Grčka takođe su pozvali Tursku da za Aju Sofiju zadrži status muzeja.

Evropska unija takođe je izrazila žaljenje, a njen šef diplomatije Josep Borrell rekao je da je “presuda turskog Državnog veća da ukine jednu od ključnih odluka moderne Turske i odluka predsednika Erdogana da stavi taj spomenik pod Upravu za verska pitanja vredna žaljenja”.

Reakcija Erdogana

Turski predsednik dugo je vremena predlagao da se status džamije vrati toj znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, važnom spomeniku kako hrišćanske Vizantije, tako i muslimanskog Osmanskog carstva, danas jednom od najposećenijih mesta u Turskoj.

Erdogan je odbacio u petak kritike u vezi s pravosudnim postupkom i statusom istanbulske Aja Sofije te poručio kako je to pitanje suvereniteta Turske, u koje se niko nema pravo mešati.

Podsetivši kako je Aja Sofija pretvorena u džamiju odmah nakon što je osmanska vojska sultana Fatiha Mehmeda Hana osvojila Istanbul, kazao je da je potom počela izgradnja džamija i da je Istanbul postao jedan od najbogatijih gradova na svetu, prenosi Anadolija.

“Kako se mi ne mešamo drugim državama u bogomolje u kojima se mole njihovi narodi, tako niko nema pravo mešati se u naše vjerske objekte. Turska je zemlja koja omogućava verske obrede pripadnicima svih religija, mesheba i verovanja”, rekao je Erdogan.

U presudi, tursko Državno veće, najviši turski upravni sud u Ankari, kaže da je “zaključeno da je rešenjem nagodbe (Aja Sofija) dobila namenu džamije i da je ilegalna njezina namena izvan toga”.

“Odluka vlade iz 1934. koja je okončala njenu namenu džamije i koja ju je definirala kao muzej, nije bila u skladu sa zakonima”, ističe sud, referirajući se na edikt koji je potpisao Ataturk.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Pixabay

1 thought on “ORHAN PAMUK: Razočaran sam pretvaranjem Aja Sofije u džamiju”

  1. Na Drini ćuprija ili Ćele kula

    Ne znam zašto je potrebno naciji, koja itekako ima da se ponosi onim što je stvorila, da se diči onim što je otela. Aktuelnom odlukom Erdogan, doduše, slavi nadmoć vojne sile Otomanskog carstva nad Vizantijskim, ali istovremeno priznaje i nadmoć kulture poraženog.
    Ovom odlukom on utiče i na naš izbor – da li ćemo kao spomenicima kulture Osmanskog carstva dati prioritet mostovima na Drini i Neretvi ili Ćele kuli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top