IMA LI MESTA RAZGOVORU: Marković pozvao SPC na dijalog o kontroverznom zakonu

Predsednik crnogorske Vlade Duško Marković pozvao je Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori na nastavak razgovora o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Kako se navodi u saopštenju Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, Vladin tim za pregovore o Zakonu o slobodi veroispovesti spreman je za nastavak razgovora radi pronalaska prihvatljivog rešenja u odnosu na otvorena pitanja.

“Pozivam Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske pravoslavne crkve da već sutra, 20. jula 2020. godine, nastavimo započete pregovore na ekspertskom nivou”, poručio je Marković.

Osnovni spor između države Crne Gore i crkve je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, usvojen 27. decembra prošle godine u crnogorskom parlamentu, a koji, prema tumačenju crkve, treba da posluži vlastima da preuzmu crkvenu imovinu.

Apelima brane SPC i Amfilohija

Protestne litije, koje su tim povodom počele početkom godine, u martu je prekinula epidemija COVID-19, a prekinuti su i pregovori započeti 11. marta između ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Litije su nastavljene 14. juna, a do obnavljanja pregovora nije došlo, iako je mitropolit Amfilohije 11. maja pismom pozvao premijera Duška Markovića da se “neodložno zakaže novi termin kako bi se nastavio ekspertski dijalog” o spornom zakonu.

Premijer Marković je 25. maja odgovorio da će se potruditi da do sastanka dođe što prije i “čim se steknu uslovi”, naglasivši da razgovori mogu da se održe kada se stvori ambijent spremnosti za dijalog a ne, kako je rekao, putem ucjena.

Premijer Crne Gore Duško Marković saopštio je 12. juna da su on i crnogorski predsjednik Milo Đukanović imali sastanak sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohijem i predložili obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava ali da je mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija “a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici”.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u Skupštini Crne Gore 27. decembra 2019. godine, propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom, ta imovina će se smatrati državnom.

SPC je ovaj zakon ocijenila kao pokušaj otimanja imovine od strane države.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen / Youtube / Vlada Crne Gore

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top