MUHAMED KOVAČEVIĆ: Ko će odgovarati za zločine nad Bošnjacima Kokinog Sela?

Kraj maja mjeseca 1992 godine, predstavljao je posebno težak period za Bošnjake Rogatice, Hrenovice i Sprače, koji su se našli pod napadom tadašnjih snaga Teritorijalne odbrane „Srpskog Goražda“. Napad je rezultirao teškim zločinima u mjestu Lozje koje se još naziva i  Kokino Selo. Zločinima koji do danas nisu procesuirani.

Hronologija događaja

Na samom ulazu u grad Goražde, na putnoj komunikaciji Ustripača – Goražde,  nalazi se naselje Lozje, koje je u proljeće 1992 godine, pretrpilo teški napad Teritorijalne odbrane Srpskog Goražda. Tog 22 maja 1992. godine, ubijeno je preko 40 civila bošnjačke nacionalnosti. Opšti napad pored razaranja imovine i ubijanje civila, donio je i stradanje 11-godišnje djevojčice, kao i žene u kasnoj trudnoći.

Jedan broj civila koji je bio ranjen uspio se domoći Goražda gdje im je ukazana prva pomoć. Međutim teži slučajevi zbog nepostojećih kapaciteta u samom gradu Goraždu su, preko UN kanala i Crvenog krsta transportovani na intervencije u bolnice u Užicu i Foči

Preko 100 civila je što teže što lakše ranjeno, raseljeno u okolna mjesta,  a tijela mnogih ubijenih ni danas nisu pronađena. Ovako bi se ukratko mogao sublimirati jedan od zločina iz gornjeg dijela Podrinja, koji do dan danas nije dobio svoj sudski epilog.

Grad Goražde, jedan od fenomena rata u BiH, pored višegodišnje totalne opkoljenosti od strane srpskih snaga, nije doživio sudbinu druge dvije „zaštićene“ enklave – Srebrenice i Žepe. Danas grad Goražde, kao i cijeli taj region, živi u isčekivanje nečeg što bi se moglo zvati „tranzicijska pravda“. Procesa koji presporo donosi utjehu svim stradalim i njihovim potomcima.

Napadnuti zaštićeni svjedok  i kanadski turista

Na datum 08.06. 2014 godine, u automobil svog poznanika koji je sa svojom suprugom se vozio u lokalnu crkvu na liturgiju, sjeo je izvjesni Nikola Krismanović. Nedugo zatim, taj vozač koji je prevozio svoju suprugu i poznanika na službu Božju,  preživio je pokušaj ubistva od strane Krismanovića, koji mu je zadao čak 9 ubodnih rana nožem. Misteriozni vozač je bio zastićeni svjedok suda BiH u slučaju Dragana Šekarića. O kome se radi?

Grad Goražde, jedan od fenomena rata u BiH, pored višegodišnje totalne opkoljenosti od strane srpskih snaga, nije doživio sudbinu druge dvije „zaštićene“ enklave – Srebrenice i Žepe. Danas grad Goražde, kao i cijeli taj region, živi u isčekivanje nečeg što bi se moglo zvati „tranzicijska pravda“

Dragan Šekarić, nekadašnji optuženik suda BiH, za masovne zločine i ubistva Bošnjačkih civila u Višegradu, djelom je bio optužen i za dešavanja na prostoru Lozja u proljeće 1992 godine. I pored incidenta sa zaštićenim svjedokom, nije se uspio spasiti pravosnažne sudske presude, prema kojoj je odgovoran za žločine nad Bošnjacima  na teritoriji ondašnjeg  grada Višegrada, i gdje odslužuje svoju 17-godišnju zatvorsku kaznu.   Za umješanost u zločine na teritoriji Lozja u proljeće 1992 godine, Šekarić nije presuđen.

11.03 2019 godine, na sudu BiH podignuta je optužnica protiv Lazara Mutlaka. Mutlak se tereti da je kao pripadnik štaba Teritorijalne odbrane Srpskog Goražda, pored ratnog zločina ubistava, fizički i seksualno zlostavljao jednu žensku osobu. Inače prema navodima svjedoka, Mutlak se, kao Kanadski turista (gdje inače boravi od kraja završetka rata), redovno pojavljuje u Srbiji za vrijeme zimske skijaške sezone.

“Svi da budu ubijeni…”

Izvršioci zločina u Kokinom selu, kao i na širem teritoriju grada Goražda su i dalje slobodni ljudi. Jedan od glavnih osmunjičenih je Brane Petković. Petković je bio  komandir štaba TO Srpsko Goražde, kao i štaba milicije u to vrijeme. Petković je odobrio napad kojeg je potpisao načelnik štaba Jovo Mitrović. Napad je počeo 21. maja 1992. godine, u 10 sati a završio je slijedeći dan. Petković je u toku napada naređivao da se sve ruši, te da se niko od civila ne ostavlja za zarobljenike, nego da svi budu ubijeni.

Muamer Džananović iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava pri Univerzitetu u Sarajevu, za Preokret potvrđuje da je u napadu na Lozje  ubijeno preko 40 civila, a preko 100 njih je što teže što lakše ranjeno, i potom zatočeno u mjestu Podhranjenu.

11.03 2019 godine, na sudu BiH podignuta je optužnica protiv Lazara Mutlaka. Mutlak se tereti da je kao pripadnik štaba Teritorijalne odbrane Srpskog Goražda, pored ratnog zločina ubistava, fizički i seksualno zlostavljao jednu žensku osobu

Jedan broj civila koji je bio ranjen uspio se domoći Goražda gdje im je ukazana prva pomoć. Međutim teži slučajevi zbog nepostojećih kapaciteta u samom gradu Goraždu su, preko UN kanala i Crvenog krsta transportovani na intervencije u bolnice u Užicu i Foči. Među njima je bio i jedan slučaj 15-godišnjeg dječaka, koji je zbog težine povreda bio prebačen u bolnicu u Užice. Za njega, kao i za ostale ranjenike to je bio put u jednom pravcu. Nikada se nisu vratili svojim kućama, a njihova sudbina je nepoznata do današnjeg dana.

Kako smo uspjeli saznati, ovaj slučaj je aktivan u Tužilaštvu BiH, i treba očekivati skoro privođenje pravdi počinilaca zločina.

Preokret, Foto: RTV BPK

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top