LAZAR PRODANOVIĆ (SNSD): Budžet BiH možemo usvojiti i bez HDZ-a

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović optimističan je da bi naša zemlja sutra konačno mogla dobiti budžet za tekuću godinu, čime bi se omogućilo održavanje Lokalnih izbora u novembru.

– Prije svega, očekujem da Kolegij Doma naroda na dnevni red sjednice kao tačku uvrsti budžet institucija BiH za 2020. Smatram da postoje sve pretpostavke da budžet bude usvojen – rekao je Prodanović u izjavi za Vijesti.ba.

Navodi kako ne vjeruje da sutra neće biti kvoruma za rad i odlučivanje, kako su to pojedini mediji ranije najavili, a što se posebno otvorilo kao mogućnost nakon što je koronavirusom zaražen drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović.

Lider HDZ-a BiH, inače, neće prisustvovati sutrašnjem zasjedanju jer je u samoizolaciji. No, njegov stranački i klupski kolega Bariša Čolak rekao je da održavanje sjednice nije upitno, te dodao kako nema informaciju da bilo ko od članova Kluba hrvatskog naroda, izuzev Čovića, mora u samoizolaciju.

– Naše prisustvo na sjednicama komisije i Doma naroda nije upitno – izjavio je Čolak za Oslobođenje.

Prodanović naglašava da se budžet može usvojiti i bez glasova HDZ-ovih delegata, iako bi bilo jako dobro da ga i oni podrže ili makar da ne budu protiv.

– Ne trebamo na sve gledati negativno – da se sada pripadnici kluba jednog naroda usmjere na neusvajanje budžeta. Ne mislim da je to opredjeljenje u ovom momentu. Mislim da to ne bi bilo dobro ni za Klub hrvatskog naroda. Inače, u ukupnim odnosima u BiH treba ići na relaksaciju odnosa, koji uključuju to da većina donosi odluke koje su u interesu građana BiH – poručuje Prodanović.

Dodaje da bi eventualno neusvajanje budžeta generalno bila loša poruka, s obzirom na to da naša zemlja u tom pogledu kasni najmanje sedam mjeseci, jer je budžet trebao biti usvojen još u decembru 2019. godine.

Izvor: Vijesti.ba, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top