​NA VRHU GRADA SVETLOSTI: Priča o tajnom stanu u Ajfelovom tornju (FOTO)

Zamislite da imate stančić sa pogledom na čitav Pariz? Retko ko bi odbio… E sad, zamislite da se taj stan nalazi na samom vrhu Ajfelovog tornja? To već podiže stvari na sasvim drugi nivo.

Upravo na vrhu najznamenitijeg simbola Pariza, skriveno je par sobica, koje su napravljene s vrlo jasnim ciljem – da posluži kao mesto za zabavljanje cenjenih gostiju, kao i da ostale učini izuzetno ljubomornim.

Kada je Ajfelova kula otvorena 1889. godine, javnost je reagovala podeljeno, ali većina je ipak posmatrala toranj kao čudo moderne tehnologije.

Hvalospevi i priznanja za arhitektu Gustava Ajfela, po kojem je toranj dobio ime, stizali su sa svih strana… Ipak, talentovanom Francuzu nije bilo dovoljno samo da se potpiše na znamenitost, već je osigurao sebi pravi mali “penthaus” na krovu grada svetlosti.

Ajfelov skriveni stan nije veliki, ali je veoma udoban, naročito u kontrastu sa hladnom čeličnom konstrukcijom kule. Stan je opremljen u jednostavnom stilu koji su voleli tadašnji intelektualci, a toploj atmosferi doprinosi svakako i klavir.

Sa Ajfelovom privatnom odajom spojena je laboratorija, koja je i danas opremljene naučnim instrumentima iz tog vremena.

Kada je parisko visoko društvo saznalo za Ajfelovog tajnu, većina je, kako se navodi u zapisima iz tog vremena, “pozelenela od ljubomore”. Iako su mu nuđene neverovatne sume da stan iznajmi bar na noć, Ejfel je uporno odbijao sve ponude tok tipa, čuvajući ekskluzivitet za sebe i važne goste kao što je bio Tomas Edison.

Danas, nakon decenija daleko od očiju javnosti, stan je ponovo otvoren i posetioci mogu da “gvirnu” kroz prozorčić i vide kako je izgledalo jedno od najpoželjnijih mesta u Parizu s kraja 19. veka.

Izvor: Preokret.info
Foto: Pixabay / Wikimedia Creative Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top