A BILE SU PONOS GRADA: Beograd menja imena ulica dobijena po mestima iz SFRJ!

Gradska vlast Beograda planira da promeni imena ulica dobijena po toponimima zaostalim iz SFRJ, pa se razmišlja i o promeni imena Sarajevske i Mostarske ulice. Nove table, kako pišu Novosti, osvanuće i na još nekim ulicama glavnog grada.

Biće promenjeni nazivi ulica Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička, pišu Novosti.

Tako će Zagorska ulica u Zemunu postati Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice u Beogradu treba da nose nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovečanstvo.

“Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo”, istakao je Vesić.

On je podsetio da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Vesić je za “Večernje novosti” rekao da se naziv Kumanovske ulice neće menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima.

Ranije su promenjeni nazivi ulica Zadarska u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanova.

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay

2 thoughts on “A BILE SU PONOS GRADA: Beograd menja imena ulica dobijena po mestima iz SFRJ!”

  1. Brisanje istorije

    U situaciji kada Bosna i Hercegovina , Slovenija, Hrvatska i Makedonija svoju slobodu i državnost slave na dan kad su izišle iz SFRJ, protiv koje su neke od njih vodile jedine „oslobodilačke“ ratove u svojoj povijesti, nije ni čudo da je njen glavni grad konačno nakon četvrt stoljeća prihvatio tu činjenicu i odlučio da „oslobodi“ i njihove toponime iz jugoslavenskog/velikosrpskog „ropstva“.
    Da li je ovaj potez, koji ipak predstavlja čin brisanja jugoslavenske istorije, ispravan ili ne? Na to pitanje ne znam odgovor, ali je sigurno manje pogrešan od poteza koji je napravila Hrvatska koja je svoju antifašističku povijest izbrisala dinamitom.

  2. Ja stvarno ne znam dokle će se oni, koji svako komentarisanje iz Beograda nazivaju velikosrpskim hegemonizmom, s punim pravom ljutiti na Beograd što hoće da postane srpska, umesto ugoslovenska prestonica (Jugoslavije nema već 30 godina) i što Srbija neće više da bude ,,nikad manja Jugoslavija”. Je l malo Jugoslovensko dramsko pozorište, Jugoslovenska kinoteka, Jugoslovensko sportsko društvo..?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top