SRĐAN DRAGOJEVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Čuveni reditelj otvoreno o Vučiću, Srebrenici, Oluji i Kosovu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poznati srpski filmski režiser Srđan Dragojević objavio je na svom Twitter profilu niz postova u kojima se oštro obračunao sa javnošću svoje zemlje.

Dragojević je u postu objavljenom juče jasno napisao kako misli da je “Kosovo nezavisno”, da se u “Srebrenici desio genocid” i kako je sramota za Srbiju da predsednik zemlje bude čovek koji je javno prijetio ubistvom 100 muslimana.

Objave na Twitteru Dragojević je nastavio podsećanjem na Vučićev govor u Skupštini Srbije u kojem je govorio o ubistvu stotinu muslimana napravivši analogiju između tog govora i genocida koji je počinjen u Srebrenici uz opasku “Direktni inspirator”.

U jednom današnjem postu režiser je napisao kako je tokom 80-tih godina prošlog veka državno uređenje na Kosovu bio aparthejd podvlačeći da govori iz ličnog iskustva i da takve stvari danas malo ko želi priznati.

Dragojević je napisao i tvit u kojem se osvrnuo na događaje iz Hrvatske u vreme operacije “Oluja”, navevši kako je neophodno istovremeno govoriti i o egzodusu Hrvata u leto 1991. i o progonu srpskog stanovništva iz Like, Korduna i Banije.

Nedugo zatim, Dragojević je veoma jasno progovorio o fenomenu “vikend četnika” koji su tokom rata iz Srbije odlazili u Bosnu da pljačkaju.

Dragojevićevi postovi izazvali su brojne reakcije, a osim onih koji se javljaju sa rečima podrške na njegovom profilu, koji je javan, mogu se pročitati i reči neslaganja sa njegovim stavovima.

Srđan Dragojević jedan je od najznačajnijih postjugoslovenskih filmografa, a njegovi filmovi Lepa sela, lepo gore, Mi nismo anđeli, Rane i Parada dostigli su kultni status.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Printscreen Youtube / MONDO PORTAL

Share.

1 Comment

  1. Kad piše Bazdulj ono što ne prija bošnjačkim ušima, on Bošnjake čini milijima Srbima.
    Kad Dragojević piše ono što ne prija srpskim ušima, on Srbe dodatno gadi Bošnjacima, Hrvatima i Albancima.

Leave A Reply