ĐUKANOVIĆ O “ZAVERI SPC, SRBIJE I RUSIJE”: Do poslednjeg daha ću raditi na stvaranju pravoslavne crkve

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) poslednji adut iz rukava za pokušaj promene vlasti u toj zemlji, kao i da će do poslednjeg daha raditi na stvaranju crnogorske crkve.

Milo Đukanović je, u intervjuu za Prvu TV, istakao kako je SPC u prvom trenutku krenula sa, kako kaže, manipulativnom idejom da “odbrani svetinje od Crne Gore koja ih je izgradila”.

“Kada sam pre neki dan čitao neku od izjava crkvenih velikodostojnika, primetio sam da su se i sami zapleli”, dodao je Đukanović.

“Država ne može da privatizuje, već može da podržavi nešto što pripada njoj. Ova država raspolaže ogromnom dokumentacijom da je mnoštvo toga nastalo do 1918. Predložili smo u okviru Zakona da se u upravnom i sudskom postupku preispita upis imovine. U suštini iz SPC nam šalju poruku ko je šta uzeo, uzeo je, dajte da ne preispitujemo sada to”, rekao je Đukanović.

Ukazao je da “ne žele niti jednu čašu ako je tuđa, ali neće dozvoliti nikome da uzme ono što je državno”.

“Moramo zato prevazići to nepoverenje. Ako ne verujete u to da su sudovi nezavisni u Crnoj Gori, valjda verujete da je sud u Strazburu nezavisan. Sve nas to dodatno uverava da oni nisu sigurni u argumentaciju koja je sadržana u paroli ‘ne damo svetinje’, jer da su sigurni oni bi pristali. Jednako tako verujemo da su žalbu iz istog razloga podneli Ustavnom sudu pa je povukli”, istakao je Đukanović.

On je kazao da je crnogorska crkva nestala posle nestanka crnogorske države i dodao da je “nakon obnove nezavisnosti, u skladu sa kanonskim pravom da crkvene nadležnosti slede ono što su državne granice, da se uspostavi jedinstvena pravoslavna crkva koja će objediniti sve vernike i Srbe i Crnogorce”.

Logično je razmišljati kako objediniti pravoslavne vernike i prevazići problem podela, rekao je Đikanović.

“Do poslednjeg daha ću dok budem na vlasti i u životu raditi na stvaranju pravoslavne crkve. To ne znači da zbog toga moramo da budemo u ratu”, zaključio je Đukanović.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je večeras da nikada nije rekao da je mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije na čelu ludačkog pokreta, ali da ostaje pri stavu da su oni koji su spremni da ruše državu deo ludačkog pokreta.

“Ne znam kako bi nazvali one koji ruše državu u kojoj žive, koji ruše svoj dom”, rekao je Đukanović i dodao da drugi izraz ne može upotrebiti čak ni pri punoj koncentraciji.

On je kazao da ga uopšte ne pogadjaju ocene mitropolita Amfilohija da je u njega ušao đavo i pozivi da ga krsti, navodeći da se naslušao svega pa čak i toga da je pod narkoticima, što se kako je rekao, plasira u određenim krugovima.

Đukanović je rekao i da sa Amfilohijem i ostalim crkvenim verodostojnicima vodi civilizovan razgovor tokom susreta i da im odmah otvoreno kaže sve što misli i što planira da uradi.

“Crkveni velikodostojnici su vođe nama suprotstavljenog pokreta koji smatraju da je EU četvrti Rajh. Oni nam nude lutanje kozjim stazama i to je vododelnica na zapadnom Balkanu”, rekao je on u intervjuu za Prvu TV i dodao da će do poslednjeg daha raditi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve.

On je govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti rekao da je ubedjen da je SPC u početku krenula sa idejom da odbrani svetinje od države kojoj ta dobra pripadaju, ali da su se onda pojavili drugi zainteresovani.

“To su radili preko moskovske adrese, preko nama susedne beogradske adrese, pa su se te dve adrese u susret 2020. prisetile da bi mogle da pokušaju da poprave ono što nisu uspele 2016. (pokušaj terorizma). Videli su da sa istim igračima to nije izvodljivo i onda se naravno poseglo za crkvom. Crkva je poslednji adut koji su izvukli iz rukava, koja bi trebalo da pomogne da dodje do smene vlasti”, smatra Đukanović.

Kako je dodao, zbog toga je vrh SPC bagatelisao dobre ponude sa crnogorskih adresa, jer je sada instruisan od ovih adresa kako bi se promenila vlast.

“A kada se to desi onda nema ni Crne Gore. SPC služi anticrnogorskim interesima i pokušava da se stavi u ulogu nekoga ko je nadređen Crnoj Gori”, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao i da je uveren da će u avgustu epidemija korona virusa biti pod kontrolom i dodao da ne razmišlja o odlaganju izbora zakazanih za 30. avgust.

“Kada je u pitanju epidemija, svi, a posebno državni organi moraju da urade sve što je u našoj moći da je vratimo pod kontrolu, kakvu smo imali u prvom talasu. Uveren sam da ćemo tokom narednog meseca imati punu kontrolu. Mislim da zato ne treba razmišljati o odgađanju izbora. Mislim da i u ovakvim uslovima možemo da vodimo ovu fazu predizborne kampanje. Mislim da će se u avgustu stvoriti uslovi da intenziviramo kampanju, možda i na terenu, ali o tom potom,” rekao je Ðukanović.

Ðukanović kaže da je važno da u Crnoj Gori svi shvate da je najvažnije da prepoznaju složenost izazova koji donosi kriza, i da pokažu sposobnost da se krizi prilagode. On bi, kako kaže, više voleo i da “krizu” nema kao temu u predizbornoj kampanji, ali realnost je drugačija.

“Zato moramo prepoznati one ljude i garancije koji će prepoznati kako prevazići probleme i izaći iz krize. Ova vlast je pokazala to umeće. Pozamašan je spisak svega što smo uspeli da u teškim periodima postignemo. Svemu možemo dodati i ovo iskustvo u suočavanju sa prvim talasom kovida-19. Ne samo da smo poslednji registrovali koronavirus, već smo postali i prva korona fri destinacija,” naveo je on.

Izvor: N1/Nova
Foto: Printscreen Youtube / N1

Share.

Leave A Reply