RADIKALNA ODLUKA KANTONA SARAJEVO: Nepoželjni svi koji negiraju genocid u Srebrenici, diplomatski kor oštro protiv

Na inicijativu zastupnika Damira Nikšića Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila incijativu da se proglase nepoželjnim u Sarajevu svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Nikšićeva inicijativa ima šest tačaka, a jedna od njih je i da Vijeće ministara javno objavi listu zemalja koje nisu do sada usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, mediji i druge organizacije djeluju u BiH.

Za inicijativu Damira Nikšića glasali su svi prisutni zastupnici na današnjoj sjednici, a bilo ih je 34.

Inicijativa glasi:

  • Osuđuje se svako negiranje genocida smatrajući sve koji imaju dirketnu ili indirektnu finansijsku/političku podršku od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o Srebrenici – nepoželjnim u Kantonu Sarajevo.
  • Prekida se svala saradnja s poslovnim subjektima, bankama, političkim i drugim organizacijama, društvima, medijima i pojedincima koji imaju direktnu ili indirektnu finansijsku ili političku podršku od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o Srebrenici.
  • Zahtjeva od Parlamentarne skupštine BiH da po hitnom postupku usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida koji bi jasno definisao sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile Reoluciju o genocidu u Srebrenici – sve dok to one ne učine.
  • Zahtjeva da Vijeće ministara BiH potvrdi i objavi zvaničnu listu svih država koje još uvijek nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, političke i druge organizacije, društva, pojedinci i mediji djeluju u BiH.
  • Zahtjeva da se zakonom o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocid ai zločina protiv čovječnosti definiše i zabrana djelovanja poslovnih subjekata, banaka, institucij, političkih i drugih organizacija i medija koji su na bilo koji način finansirani i pomagani od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i koje su negatori genocida.
  • Poziva Predsjedništvo BiH, sve skupštine kantona u FBiH, kao i entitetske skupštine da se pridruže ovoj inicijativi.

Diplomatski kor traži povlačenje inicijative vezane za Srebrenicu

Skupština Kantona Sarajevo jučer je jednoglasno usvojila incijativu da se u Sarajevu proglase nepoželjnim svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Riječ je o inicijativi Damira Nikšića, koji sada tvrdi da će ona biti opozvana zbog pritiska diplomatskog kora u BiH, na čelu s Ambasadom Njemačke.

“Kako stvari stoje: ‘Parlament Srbije je usvojio Rezoluciju, ali nije Bundestag, Turska, kao ni veći dio članica Evropske Unije’, kako se navodi u diplomatskim porukama u kojima pitaju rukovodstvo Skupštine Kantona Sarajevo kako da se ponašaju evropski biznisi, banke, itd; da li da se pakuju i napuste Sarajevo ili…? Evo užurbano radim na povlačenju Deklaracije jer će se u suprotnom iz Sarajeva povući veći dio evropskih i drugih stranih kreditora, a mogao bih, skupa sa kolegama, dospjeti i na ‘crnu listu’ ako hitno ne reagujemo”, napisao je Nikšić na Facebooku.

Tvrdi da će, nakon povlačenja Deklaracije, Kanton Sarajevo morati slati službena izvinjenja svim ambasadama država koje do sada nisu usvojile Rezoluciju.

“Jedno pismo izvinjenja morat će se, vjerovatno, poslati i Vijeću ministara ili Predsjedništvu BiH, pošto i BiH spada u društvo evropskih i drugih svjetskih država koje nisu usvojile Rezoluciju”, napisao je Nikšić.

Kako nam je kazao Damir Nikšić, o svemu ga je obavijestio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, koji mu je kazao da bi sutra trebao sazvati hitnu sjednicu zbog novonastalog problema.

Izvor: Klix.ba
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top