UDRUŽENI PROTIV NOVIH IZAZOVA: Lideri Zapadnog Balkana najavili zajedničke korake razvoja (VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lideri zapadnobalkanske šestorke obavezali su se da će olakšati i promovirati konkretne korake ka regionalnom ekonomskom razvoju kako bi se podstakao ekonomski oporavak nakon krize izazvane korona virusom, objavljeno je na internet stranici organizatora skupa – vašingtonskog Atlanskog veća, prenosi agencija Tanjug.

Tako će, kako se navodi, biti podstaknuta dugoročna konkurentnost regije i pojačana njena privlačnost za investitore.

Na skupu su bili predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Lideri su naglasili da bi svi građani na Zapadnom Balkanu uskoro trebalo da vide opipljiv napredak, jer su zbog pandemije drastično smanjene ekonomske aktivnosti u regionu, dok regionalna ekonomska integracija, prema Međunarodnom monetarnom fondu (IMF) i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), može da poveća BDP za više od 10 posto.

Stubovi inicijativa

Kako bi se rezultati pokazali odmah i kako bi se ojačali procesi koji su u toku, lideri su najavili da će se njihov pristup u regionalnim inicijativama graditi na nekoliko stubova.

Kao prvi, ističe se primjenjivanje četiri slobode kretanja unutar Evropske unije – robe, usluga, kapitala i ljudi, što je srž evropskih integracija.

U skladu s tim, lideri su se složili da nastave produbljivanje regionalne ekonomske integracije, nadograđujući ih pravilima i standardima EU i tako približe regiju i njene kompanije unutrašnjem tržištu EU.

Da bi to učinili, lideri su zadužili svoje institucije da, u koordinaciji s regionalnim organizacijama, pripreme akcioni plan strukturiran oko četiri slobode, za usvajanje na samitu u Sofiji planiranom za novembar u okviru Berlinskog procesa.

Kao drugi stub, u zaključcima danšnjeg samita navodi se brzo pokretanje investicionih projekata.

Lideri su ponovo naglasili da bi građani uskoro trebalo da vide investicije, posebno u infrastrukturu.

U tom cilju, oni se obavezuju da će stvoriti potrebne uslove za maksimalizovanje uticaja investicija koje su deo oporavka, kao i da će pomoći identifikovanju projekata sa regionalnim uticajem, da stvore uslove potrebne regionalnim inicijativama i da ostanu angažovani kako bi se sredstva isplatila brzo, transparentno i sa najvećim uticajem. Ovo će osigurati da građani regije vide kako se ekonomska aktivnost odvija brzo.

Stvaranje prilika za napredak

Treći i posljednji stub je praćenje primjene – ljudi bi trebali znati da zapadnobalkanska šestorka radi ono što obećavaju njeni lideri. Lideri su se složili da na najtransparentniji, efikasniji i inkluzivniji način primjene potrebne mjere kako bi se olakšalo slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i osoba i privukle investicije.

Veće za regionalnu saradnju (RCC) ima posebnu ulogu u pružanju okvira za napredak i pripreme za samit u Sofiji zakazan za novembar, kaže se u zaključima Samita.

Lideri zapadnobalkanske šestorke sastali su se online na poziv vašingtonskog Atlanskog veća, kako bi razgovarali o praktičnim merama kojima će se stvoriti prilike za napredak u regiji.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Printscreen Youtube / AtlanticCouncil

Share.

Leave A Reply