BEOGRAD: Bajram-namaz klanjan je jutros u Bajrakli džamiji, Vučić čestitao vjernicima

Bajram-namaz klanjan je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu, a ono što je različito u odnosu na prethodne godine je to što ovog puta zbog pandemije koronavirusa nije mogao da prisustvuje veliki broj vjernika.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije masovnost je isključena, svi prisutni su morali da nose zaštitne maske, a poštovana je i mjera fizičke distance među ljudima, prenosi Anadolija.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u bajramskoj hutbi prethodno je izrazio nadu da će biti bolje, te da valja ustrajati u činjenju dobra.

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u zemljama širom Balkana, kao i u mnogim državama svijeta, danas obilježavaju Kurban bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Kurban bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj blagdan posebno je to što se prinosi žrtva – kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom Kurban bajrama uputio je čestitku Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr Mevludu ef. Dudiću, kao i pripadnicima islamske zajednice.

– Vama, vjerskim službenicima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti od srca čestitam Kurban bajram u iskrenoj vjeri da će vam ovaj veliki praznik donijeti svako dobro, spokoj, blagostanje vašim porodicama i nadu u dobra vremena koja će doći nakon velikih iskušenja sa kojima se svi suočavamo – naveo je Vučić.

On je pripadnicima islamske zajednice prije svega poželio dobro zdravlje, za koje se, kako kaže, svi borimo u ovim teškim vremenima.

– Nevolja je zajednička, ali je možemo savladiti kao i svaku do sada – uz međusobno razumijevanje, poštovanje, brigu o bližnjima i čvrsto uvjerenje da ćemo i ovo zajednički prebroditi – naveo je predsjednik Srbije.

Izvor: avaz.ba, Foto: Vikipedija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top