TAJNA CIA DOKUMENTA OTKRIVAJU: Kako je šef UDBA Aleksandar Leka Ranković mahnito kupovao dijamante širom SFRJ

Među brojnim CIA dokumentima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, nalazi se dokument “RDP-82-00457R003500030004-0” koji u sebi sadrži zanimljiv izveštaj o jednom od najmoćnijih ljudi u SFRJ.

Čovek za koga tvrde da je prisluškivao Tita i sam je bio pod prismotrom službi – Aleksandar Leka Ranković, nekadašnji šef OZNE, ministar policije, potpredsednik SFRJ, član najužeg rukovodstva Saveza komunista Jugoslavije do smenjivanja sa svih funkcija 1966. godine, overen je od strane CIA kako kupuje dijamante!

U poverljivom izveštaju agenata američke obaveštajne službe iz 10. oktobra 1949, na jednoj stranici je opisano kako je Ranković, „kao privatno lice obavljao diskretne kupovine dragulja širom zemlje“.

„Nedavno je u Zagrebu i Beogradu, posle procene vrednosti, kupio veliki broj dijamanata od privatnih lica, plativši za njih visoku cenu“, stoji i izveštaju CIA.

U arhivu CIA ovaj zanimljiv dokument pospremljen je pod rednim brojem 77/1763, a oznaku tajnosti potvrdio je lično direktor CIA, admiral Stansfild Turner 16. oktobra 1978. Njegovo publikovanje nije bilo dozvoljeno ni 23. decembra 2005. Porter Johnston Goss, koji je tada dospeo u fotelju prvog čoveka Lenglija, potpisao je da dokument još uvek nosi simptomatičan pečat bez čijeg brisanja ne može da izađe iz fijoke. Mogli su da ga pogledaju jedino američki zvaničnici.

Nije još poznato u koju svrhu je kupovao dijamante. Ranković je, inače, umro 1983, a grad Beograd je još 2015. objavio prodaju njegove vile na Senjaku. Od prvobitnog bogatstva nije ostalo ništa, okupirali su je beskućnici i narkomani. Vila tajni se nalazila na placu od 40 ari, a ukupna tržišna vrednost objekta i zemljišta u junu 2013. iznosila je 4.523.716,65 evra i za nju nije stigao zahtev za restituciju.

https://preokret.info/index.php/2020/07/30/intervju-istoricar-milan-radanovic-teze-marka-atile-hoarea-i-drugih-revizionista-su-aistoricne-i-besmislene/

Izvor: Newsweek.rs
Foto: Printscreen / Central Intelligence Agency CIA; Wikimedia Creative Commons

2 thoughts on “TAJNA CIA DOKUMENTA OTKRIVAJU: Kako je šef UDBA Aleksandar Leka Ranković mahnito kupovao dijamante širom SFRJ”

  1. Pingback: KAO DA JE REČENO DANAS: Evo šta je Tito 1957. pisao o stanju u svetu i zašto je to i dalje važno! -

  2. Pingback: NOVAK LUKOVAC Otvaramo tajne Bilderberg Arhive: Evo kako su rođeni Evropska unija i NATO -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top