U IME NAUKE: Naučnik iz BiH primio vakcinu sa Oksforda, ali ne zna da li je prava

Naučnik i mikrobiolog iz BiH, Branko Rihtman sa Univerziteta Varvik (Warwic), primio je eksperimentalnu vakcinu protiv koronavirusa koja je razvijena na Univerzitetu Oksford.

U ispitivanjima u ranoj fazi vakcine učestvovalo je 1.077 ljudi, a Rihtman se u istraživanje uključio kao dobrovoljac, prenose Vijesti.

“Nisam osetio promene, nije me bilo strah. Vakcina kao i svaka druga. Možda malo temperature, ali ništa više od toga”, rekao je Rihtman.

Kako kaže, za ovaj korak se odlučio zbog toga što misli da je bitno da se vakcina nađe što pre i da je to jedini način da se život vrati u normalu.

Rihtman je primio vakcinu pre šest nedelja sedmica i od tada svakih sedam dana radi PCR test. Pre nego je primio, pitali su ga da li ima neurološka ili imuna oboljenja.

“Ne znam jesam li primio pravu ili krivu vakcinu. Ljudi se ponašaju onako kao i da je nisu primili. Ponašam se normalno, kao i svi ostali. Nosim masku, češće perem ruke”, ističe naučnik.

Komentarišući vakcinu na kojoj rade naučnici iz Oksforda, koja jedina do sada ima dostupne kliničke podatke, Rihtman smatra da će se ta vakcina naći prva na tržištu.

“Sad je u toku treća faza ispitivanja i zajedno sa drugom. Ako sve bude kako treba, mogla bi da bude dostupna u septembru, oktobru”, rekao je Rihtman.

Dodaje da smatra da će se na kraju sve vakcine koje se pokažu efikasne naći na tržištu.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Youtube / Vijesti Online

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top