SKANDALOZAN ODGOVOR MILANOVIĆA: Fućka mi se za reakcije iz BiH povodom odlikovanja Zlatana Jelića

Na 25. godišnjicu operacije Oluja, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovat će četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju tzv. Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske.

Kako je ranije najavljeno, odlikovanja će biti uručena komandirima Prve gardijske brigade „Bruno Bušić“, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade „Jastrebovi generalu“ Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade „Sinovi Posavine“ brigadnom generalu Mati Bilonjiću, te zapovjedniku Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću.

Ono što su i Milanović i hrvatski mediji „zaboravili“ jeste da je Jelić bjegunac od zakona Bosne i Hercegovine, te da je osumnjičen za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru! Već godinama se krije upravo u Hrvatskoj.

O odlikovanjima je za Večernji list govorio general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) i komandant jednog od dvaju operativnih timova Glavnog stožera HV-a za provođenje operacije Oluja.

Na pitanje kako je došlo do inicijative za odlikovanje jedinica HVO-a s kojom su izašli pred predsjednika Milanovića, on je odgovorio:

“Mi smo to predložili u ime Zbora, s time da je u inicijativi logično prednjačio general Ljubo Ćesić Rojs u želji da se odlikuju “njegovi”. Tu smo istu inicijativu prije godinu i pol dana poslali tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, našoj počasnoj članici, ali mislim da je problem bio u tome što se bojala reakcija iz BiH jer su je bili pritisnuli zbog nekih izjava.

Tako smo prije nekoliko dana otišli na sastanak kod predsjednika Milanovića i predstavili tu inicijativu za koju smatramo da je ispravna, kako bismo priznali zasluge i tim komponentama iz BiH.

Predsjednik je pogledao prijedlog, rekao da “to ima logike”, na što smo ga upozorili na moguće reakcije s bosanske strane, na što je rekao: “Ja sam predsjednik hrvatske države, temeljem Splitskog sporazuma te su postrojbe mogle sudjelovati u operaciji Oluja i fućka mi se ako će bosanska strana protestirati, neka protestiraju, to je moja odluka i neka ide”.

I u tome nema ništa sporno. I politička situacija se mijenja. Prije 15 godina bio si odmah optužen da potvrđuješ da si sudjelovao u agresiji na BiH, što nije točno. Postojalo je nekoliko sporazuma, između ostalih i Splitski, o sudjelovanju u zajedničkim operacijama oslobađanja BiH, dakle pravna osnova je postojala, kazao je Miljavac.

Izvor: RadioSarajevo
Foto: Printscreen Youtube / HINA multimedija

1 thought on “SKANDALOZAN ODGOVOR MILANOVIĆA: Fućka mi se za reakcije iz BiH povodom odlikovanja Zlatana Jelića”

  1. Pingback: PLENKOVIĆ: Čast mi je što će na proslavi 25 godina Oluje govoriti general Ante Gotovina -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top