MILANOVIĆ: Ne znam zašto generali iz HVO-a nisu ranije odlikovani, ispraviću to

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, govoreći o namjeri da odlikuje četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju tzv. Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske, kazao je da ne zna zašto to ranije nije učinjeno te da će on ispraviti taj propust.

“Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao sam četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju. Njihovi pripadnici nedvojbeno imaju zasluge za uspješno provođenje operacije Oluja jer su te brigade bile sastavni dio naše vojske u tom periodu, dakle u pripremi i provođenju Oluje bili su pod zapovjedništvom generala HV-a. Ako su gardijske brigade HV-a i HVO-a bile skupa u Domovinskom ratu i podnosile skupa žrtvu, onda im i priznanje za to mora biti jednako”, kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

On u intervjuu podsjeća da se učestvovanje tih vojnih i policijskih formacija u Oluji temelji na Splitskom sporazumu iz 1995. godine, a kojim je dogovoreno zajedničko i koordinirano djelovanje hrvatskih i bosanskohercegovačkih vojnih snaga.

“Čuo sam da je i ranije bilo inicijativa da se odlikuju gardijske brigade HVO-a, zašto to nije učinjeno ne znam, ali 25. godišnjica Oluje prilika je da se ispravi propust. Branili su i oslobađali hrvatsku državu i kao predsjednik Hrvatske Republike nisam imao dileme o dodjeli odlikovanja”, poručio je Milanović.

Odgovorio je i na pitanje o svom premijerskom odnosu prema isporuci dokumentacije kojom se pokušalo optužiti neke hrvatske branitelje.

Kao i tada i danas držim kako političke optužnice nisu prihvatljive, a kada dolaze 20 ili 25 godina nakon rata, takve optužnice mogu samo destabilizirati pojedine države”, ustvrdio je predsjednik RH.

Govoreći o svom odnosu prema hrvatskom pitanju u BiH i mogućnosti da to bude pitanje o kojem će predsjednik i Vlada RH imati možda i najviši stepen saglasnosti, Milanović je poručio da će uvijek biti tu da pomogne kada je riječ o Hrvatima u BiH.

“Kao predsjednik države mogu ukazivati na probleme s kojima se hrvatski narod u BiH susreće, sve poštujući nezavisnost BiH i njene institucije, ali i vodeći računa da su Hrvati konstitutivni narod u toj državi“, istaknuo je predsjednik RH dodajući kako Vlada RH tu može učiniti više.

Odgovarajući na pitanje kako od BiH napraviti funkcionalnu državu, a istovremeno očuvati konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog s druga dva naroda, Milanović je kazao da njegov rad, govor i stavovi jasno pokazuju da je zagovornik cjelovite BiH, “jer je ona, koliko može biti, garant stabilnosti”. Ona nije, dodaje, savršeno ustrojena, ali to je realnost u kojoj žive tri naroda.

“Država BiH može, u startu, biti funkcionalna samo ako su sva tri naroda u jednakoj poziciji da odlučuju o svojim političkim predstavnicima. Zato sam govorio i o problemu legitimiteta izbora hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH, taj problem i dalje stoji i dobronamjerno ga spominjem jer bi bilo normalno, a i ustavno, da Hrvati biraju svoje predstavnike jednako kao što u Hrvatskoj Srbi ili Italijani biraju svoje. Narod koji je jednakopravan, a Hrvati u BiH to jesu, štaviše konstitutivan su narod, mora imati u vlasti predstavnike koje sam izabere, jer će u suprotnom gubiti vjeru u svoju državu BiH.

Funkcionalnost BiH mora sama prepoznati i ostvariti kao svoj cilj, radi ljudi koji u njoj žive, a mi smo tu da pomognemo. Za razliku od većine drugih članica EU, Hrvatska najbolje poznaje situaciju u BiH i moramo joj pomoći da dobije nadu i perspektivu što će biti sutra. U EU, rekao bih, postoji nezainteresiranost za BiH, danas pogotovo, kada se Unija nosi s novim i nikad viđenim problemima, pa je na Hrvatskoj da zainteresiramo EU i potaknemo da se BiH što prije otvori evropski put“, kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista predsjednik RH Zoran Milanović.

Izvor: Klix.ba, Foto: Preokret

2 thoughts on “MILANOVIĆ: Ne znam zašto generali iz HVO-a nisu ranije odlikovani, ispraviću to”

  1. Pingback: OPTUŽEN ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE I PRISILNO ZATVARANJE BOŠNJAČKIH CIVILA, ŽENA I DJECE: Ko je general HVO-a kojeg će odlikovati Zoran Milanović? -

  2. Pingback: ZORAN MILANOVIĆ: "Zločinački poduhvat su nam pokušali uvaliti, to je bila jedna od glupih izmišljotina" -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top