KOŠTANA BOLNICA U STOCU: Bivši bošnjački logoraši danas polažu cvijeće u mučilištu HVO-a

Uz poštovanje mera zaštite zbog korona virusa, bivši logoraši će, obilaskom “Koštane bolnice” u Stocu i polaganjem cveća, danas obeležiti godišnjicu zločina počinjenih u ovom logoru.

“Koštana bolnica”, u vreme SFRJ čuvena po lečenju oboljenja kostiju, pretvorena je u logor za građane bošnjačke nacionalnosti Stoca i okolnih sela. U logoru je bio zatočeno oko 3.500 Bošnjaka od kojih je oko 100 ubijeno. Logor je bio u funkciji od maja do oktobra 1993. godine.

Haški tribunal je u novembru 2017. pravosnažno osudio Jadranka Prlića i petoricu bivših funkcionera Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, između ostalog i za zločine počinjene u “Koštanoj bolnici”.

Prlić, bivši predsednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković.

Bivši komandant Vojne policije i ministar MUP-a Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsednik komisije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Pred Sudom BiH trenutno se sudi bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vidu i Josipu Krešiću, kojima se na teret stavlja da su psihički i fizički maltretirali civile zatočene u ovom logoru.

Izvor: Danas.rs, Foto: YouTube

2 thoughts on “KOŠTANA BOLNICA U STOCU: Bivši bošnjački logoraši danas polažu cvijeće u mučilištu HVO-a”

  1. Pingback: RASISTIČKI GOVOR FRANJE TUĐMANA U KNINU 1995: "Nema povratka na ono što je bilo, da nam usred Hrvatske šire rak koji je razarao hrvatsko nacionalno biće" (VIDEO) -

  2. Pingback: VLADIKA DIMITRIJE SLUŽIO PARASTOS ŽRTVAMA OLUJE: Da NAŠA rana nikad ne istače mržnju, zato što je mržnja uvijek pogubna i za onoga koga mrzimo ali i za nas same -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top