NEORADIKALSKI KIČ: Nesrećni Stefan Nemanja od 23 metra je nadgrobni spomenik modernoj Srbiji

– Protivimo se postavljanju neprimerenog i rogobatnog spomenika, zloupotrebi istorije i javnog prostora i daljem pretvaranju Beograda u ruglo naprednjačkog kiča – stoji u tekstu građanske onlajn peticije kojom se iskazuje nezadovoljstvo povodom postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na rekonstruisanom Savskom trgu u Beogradu.

Podizanje spomenika, kako se navodi, predstavlja nasilje nad Beogradom i njegovim građanima.

– Zahtevamo obustavljanje radova i poništavanje svih odluka koje se tiču ovog megalomanskog i besmislenog projekta kojim se nezakonito i suludo troši novac građana Srbije – stoji još u tekstu.

Peticiju možete pogledati ili potpisati OVDE.

Spomenik kao neoradikalski kič

Istoričarka Radina Vučetić smatra da je “ovaj nesrećni Stefan Nemanja od 23 metra” na simboličkom nivou najvidljivija slika ururšavanja nekada kosmopolitskog Beograda.

– U samo jednoj nedelji, desila nam se smrt vajara Miodraga Živkovića, i dešava nam se početak postavljanja skulpture Stefana Nemanje – rekla je Vučetić za NIN.

Kako je istakla, za Živkovićem su ostala remek dela. Njegov spomenik na Tjentištu bio je jedan od najsnažnijih utisaka izložbe o jugoslovenskom socijalističkom modernizmu u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku.

– Ne samo svojim delom, nego i etikom, moralom i pogledom na svet, on je predstavljao onu bolju Srbiju. Pokazao je vrhunac profesionalizma i morala kada je dao ostavku na mesto člana žirija za spomenik Stefanu Nemanji – navela je ova istoričarka.

Kada se neki budući istoričari budu bavili podizanjem ovog sramnog spomenika, naglasila je Vučetić, pismo Živkovićeve ostavke ući će u anale profesionalizma, etike i integriteta.

– Nekoliko dana posle njegove smrti, spomenik Stefanu Nemanji deluje kao nadgrobni spomenik modernizmu, kosmpolitizmu, umetnosti, struci, ali i kao nadgrobni spomenik modernoj Srbiji – predočila je Vučetić.

Kako je navela još, postavljanje spomenika Stefanu Nemanji predstavlja “povlačenje jedne suverene estetike, ali i etike, pred poplavom neoradikalskog kiča”.

– Nestaju ljudi struke, od integriteta, s kičmom, a ostaje bašibozluk, primitivni i ratnohuškački – zaključila je Vučetić.

Montaža spomenika počinje za 10 dana

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da montiranje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu koji se rekonstruiše počinje 15. avgusta.

Iako je najavljeno da će spomenik biti u Beogradu do 5. avgusta, rok je pomeren za deset dana zbog carinskih procedura sa Rusijom i dodatnih procedura zbog epidemije virusa korona.

On je objasnio da će spomenik biti transportovan u delovima koji će biti dovezeni u deset kamiona, prenosi Beoinfo.

– Prva četiri kamiona krenuće iz Moskve do 7. avgusta i u Beograd stižu do 14. avgusta. Naredna četiri kamiona doći će u Beograd do 31. avgusta, a poslednja dva stižu do 15. septembra – pojasnio je Vesić.

Kako je naveo zamenik gradonačelnika, radnici i montažeri iz Rusije stižu u Beograd 10. avgusta i dan pošto stignu delovi postamenta već 15. avgusta počinju montiranje spomenika, dok će vajar Aleksandar Rukavišnikov biti u Beogradu od septembra i nadgledati postavljanje spomenika.

On je naveo da je rok za postavljanje spomenika dva meseca od početka radova, odnosno 15. oktobar.

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen Youtube / Jutarnji Program TV HAPPY

1 thought on “NEORADIKALSKI KIČ: Nesrećni Stefan Nemanja od 23 metra je nadgrobni spomenik modernoj Srbiji”

  1. Pingback: TRAMPOV IZASLANIK ZA BALKAN Metju Palmer: SAD zabrinute zbog aktuelnih trendova u Srbiji -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top