MORALNI SUNOVRAT SRBIJE: Svetozar Andrić, osnivač koncentracionog logora u BiH, postao narodni poslanik!

Svetozaru Andriću, bivšem komandantu Birčanske brigade VRS-a tokom rata u BiH, a kasnijem načelniku štaba Drinskog korpusa VRS-a, danas je službeno potvrđen poslanički mandat u novom sazivu Skupštine Srbije.

Andrić je na parlamentarnim izborima 21. juna bio kandidat liste „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“.

Andrić je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio komandant Birčaknske brigade i osnivač logora Sušica u kojem je ubijeo i zlostavljano više hiljada zatočenika.

Fond za humanitarno pravo (FHP) sa sedištem u Beogradu je 2018. godine podneo krivičnu prijavu kojom se Andrić optužuje da je 28. maja 1992. naredio „iseljavanje“ bošnjačkog stanovništva iz Zvornika.

„Nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici (BiH). Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine i u tom periodu su zatočenici boravili u nehumanim uslovima – spavali su na betonu, dobijali su jedan obrok dnevno i nisu imali osnovne higijenske uslove za život“, navodi se u prijavi FHP-a.

„Većina ih je svakodnevno prebijana, žene koje su bile zatvorene u logoru su silovane, a oko 160 zatočenika je ubijeno“, dodaje se u prijavi.

„Takođe, u maju i junu 1992. godine, brigada kojom je komandovao Svetozar Andrić proterala je bošnjačko stanovništvo iz više od 20 sela u opštini Vlasenica. U martu naredne godine, pripadnici brigade kojom je Andrić komandovao spalili su selo Gobelje u opštini Vlasenica“, navodi se u prijavi.

Andrić je negirao navodne zločine kada je svedočio na suđenju ratnom komandantu VRS-a Ratku Mladiću u Hagu 2015. godine.

Pre nego što je postao poslanik, Andrić je bio zamenik presednika opštine Novi Beograd.

Na izborima održanim u junu bilo je i drugih kandidata koji su osuđeni ili optuženi za ratne zločine. Među njima je i dobro poznati bivši paravojni šef – Dragan Vasiljković, kapetan Dragan. Ipak, Andrić je jedini koji je postao poslanik.

Izvor: Balkan Insight
Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top