PUPOVAC JASAN: Ne trebaju nam ni mentori iz Beograda, ali ni patronat iz Zagreba

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac održao je konferenciju ispred spomenika Petru Preradoviću u Zagrebu, odakle je poručio ministru spoljnih poslova Hrvatske Radmanu Grliću da im nisu potrebni mentori iz Beograda, ali ni patronat iz Zagreba.

Govoreći o odlasku potpredsednika SDSS na obeležavanje Oluje u Knin, kaže da je započet posao mešenja testa za pogaču pomirenja, ali da je još puno gestova za to potrebno. “Moj zadatak nije da produbljujem traume, već da stvaram pretpostavke za taj proces u koji treba da budu uključeni i predstavnici Srbije”.

“Hteo bih reći ministru Grliću Radmanu – nisu nam potrebni mentori. Mi u Beogradu ne tražimo mentore, nego sagovornike za ovo što radimo, partnere za ovo što činimo, ali isto tako treba reći da nam u Zagrebu i Hrvatskoj ne treba ni patronstvo. I rekao bih samo ministru da kada drugima drži lekciju, da se potrudi da u Hrvatskoj građani sprske nacionalnosti, koji dolaze na letovanje, ne doživljavaju ono što su doživeli ove godine neki ljudi u Dalmaciji”, kazao je Pupovac.

Govoreći o obeležavanju Oluje u Kninu kom je prisustvovao Boris Milošević iz redova SDSS, rekao je da je to bilo široko sistematski planirano. Pupovac je naveo da je to dan koji Hrvati doživljavaju kao dan slavljenja, a Srbi dan žalosti i dodao: “Ta dva suprotstavljena osećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu… Njima su više njih, a na samome mestu najviše Andrej Plenković i Boris Milošević dodali po komadić kvasca, po prstohvat soli. Za razliku od ranijih godina, taj kvasac je bio kvasac mira, a ne mržnje, a ovogodišnja so nije bila – ili nije bila mišljena – da bude so na rane. Pre četiri dana započet je proces mešanja testa za pogaču pomirenja.”

Pupovac je ocenio da oni koji su to započeli neće biti dovoljni, još je puno gestova još potrebno. “Veoma je važno da svi budemo svesni da svi moramo doprineti i da to što je započeto bude gotovo tek kad bude stvarno gotovo. Poznata su neka od sledećih mesta i datuma gde će se ovo nastaviti. Poznati su i glavni akteri”, naveo je Pupovac.

Kako je naglasio, za deo pomirenja nisu dovoljni samo oni, u Hrvatskoj, “zbog toga se ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju a pogotovo isključuju”.

“Hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvek će biti nepotpuno i nezgotovljeno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja. Od njemu zavisi potpuno i istinsko rešavanje kako ovih, tako i u ukupnih, istorijskih trauma”, dodaje.

Pupovac kaže da se suočavanje sa stradanjem i traumama i jednih i drugih može dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njenih zala, a da je pomirenje moguće samo u budućnosti.

“Znam da neki ovo neće razumeti, pogotovo neki među Srbima, jer misle da ovo nije naš posao. Znam da neki drugi neće razumeti, pogotovo među Hrvatima, da je to posao Srba izvan Hrvatske. Preko Srba u Hrvatskoj su se prelamali najbolji i najgori delovi naše prošlosti”, naglasio je.

Kako je naveo, traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 90-ih je veliko i zato treba imati strpljenja.

“Moj zadatak nije da produbljujem traume i sukobe, moj zadatak je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uveren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije”, odgovorio je Pupovac.

Ne želim da se u Kninu dele na građane hrvatske i srpske nacionalosti, dodao je. “Želeo bih da bude prostora i za komemoraciju stradanja Hrvata i za komemoraciju stradanja građana Vukovara srpske nacionalnosti”, zaključio je.

Izvor: N1
Foto: Printscreen Youtube / Večernji list

1 thought on “PUPOVAC JASAN: Ne trebaju nam ni mentori iz Beograda, ali ni patronat iz Zagreba”

  1. Pingback: PATRIJARH IRINEJ: Pravi je čas za pomirenje sa Hrvatskom, sa Grigorijem nisam razgovarao -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top