MILANOVIĆ O REAKCIJAMA NA PROSLAVU OLUJE: “Ako im nije po volji, žao mi je, ovo je naša zemlja…”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je, komentarišući kritike srpskih zvaničnika na odlazak Borisa Miloševića u Knin, da nije pratio komentare iz Srbije, prenosi N1 Zagreb.

“Žao mi je ako su to rekli, nisam pratio šta su govorili. To je naša stvar u Hrvatskoj. Ako im nije po volji, žao mi je, mislim da smo dali sve od sebe i više od toga”, rekao je Milanović.

“Ovo je naša zemlja i biće onakva kako se mi dogovorimo. A dogovaramo se dosta dobro. Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku, Vlada je važnija, predsednik je tu da pomogne”, rekao je Milanović.

Na pitanje o odnosu sa premijerom, rekao je da im je “odnos korektan”.

“Mi smo bili različite političke opcije, pitanje je koliko različite, a s Vladom imam područja u kojima moramo sarađivati. Biće to ok, ja se nadam”, rekao je on.

Oglasio se i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao da je “dobro i normalno” što je potpredsednik Vlade iz redova SDS S Boris Milošević prisustvovao obeležavanju policijsko-vojne akcije Oluja i najavio da bi on sam u septembru išao u Varivode gde je posle Oluje ubijeno 16 srpskih civila, prenosi Tanjug.

“Poslate poruke su primerene početku nove faze, pre svega odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj. Šaljemo signal o uključivom društvu koje zna što je to pomirenje. Na tom tragu dobro je da Pupovac kao čelnik SDSS-a ode u Škabrnju. Sve su to gestovi i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje to nedvosmisleno zaslužuju”, rekao je Plenković. Dodao je da sve što rade, rade radi hrvatskog društva i da će insistirati na dijalogu sa Srbijom, prvenstveno što se tiče zaštite prava Hrvata kao manjine u Srbiji i da budu adekvatno zastupljeni na nivoima izvršne vlasti, u skladu sa bilateralnim sporazumom.

“Odabrali smo parlamentarnu većinu s ljudima s kojima smo već sarađivali, koja će biti homogena, podržavati Vladu, a to podrazumeva i nakon 25 godina od kraja rata nove korake i gestove koje pokazuju Hrvatsku kao samosvesnu državu koja je rešila sve strateške ciljeve i svojim političkim potezima može biti primer ostalima”, rekao je on u Sinju.

Izvor: Tanjug, Foto: Preokret

Share.

Leave A Reply