NEPRAVDAMA NIKAD KRAJA: Policijac nasilnik pretukao mladića ometenog u razvoju, a građani plaćaju odštetu!

Policijsku brutalnost novosadskih policajaca Slobodana Drmanca, osumnjičenog da je pretukao mladića sa smetnjama u razvoju, i aktuelnog zamenika načelnika policije Gorana Radonjića, građani Srbije će morati da plate skoro 300.000 dinara.

Toliko iznosi odšteta koju će po prvostepenoj presudi Republika Srbija iz budžeta morati da plati Novosađaninu Goranu Uroševiću kog su ova dvojica policajaca mlatili sve dok nije izgubio svest.

Prema presudi, Uroševiću je na ime pretrpeljnog bola određena odšteta od 60.000 dinara, a još 70.000 zbog straha koji je tada doživeo, sve sa zateznom kamatom od dana presuđenja. Uz to, država je obavezna da isplati i sudske troškove u visini od 166.000 dinara.

Uprkos svemu, i Drmanac i Radonjić i dalje rade u policiji, a Radonjić se čak nalazi na visokoj funkciji u PU Novi Sad, kao zamenik aktuelnog načelnika Milorada Šušnjića. Incident se odigrao u oktobru 2017., kada je Urošević, revoltiran što mu policija ne vraća zaplenjene automobile uprkos nalogu suda da to učini, manjim kamionom otišao ispred zgade policije i namerno oštetio par policijskih vozila.

Prema njegovim rečima, ali i snimcima, se vidi da je Urošević izašao iz kamiona i digao ruke, bez pružanja otpora policajcima koji su mu prvi pritrčali.

Međutim, tada su iz zgrade izašli Drmanac i Radonjić, oborili ga na zemlju, a zatim ga odvukli do zgrade, sve vreme ga udarajući. U zgradi su ga, vezanog lisicama, ubacili u fiskulturnu salu gde su, onesvešćenog, nastavili da ga tuku narednih 15 minuta.

Uroševića je vezanog i krvavog probudila Hitna pomoć, koju je, kako je izjavio na sudu, Radonjić pozvao “jer mu se Urošević požalio na visok pritisak”. A više od 15 registrovanih povreda, hematoma po celoj glavi, leđima, oderotinama po stomaku i leđima, Drmanac i Radonjić su pred sudom objasnili “samopovređivanjem”.

Radonjić je pred sudom tvrdio da se Urošević pri ulasku u zgradu na trotoaru “bacio na kolena pokušavajući da se otme, pa su ga pridigli”, dok je Drmanac izjavio da ih je, iako vezan lisicama, Urošević “napao” “udarao u grudi” i “šutirao”. Oba ova iskaza sud nije prihvatio, s obzirom da su se izjave policajaca o tome drastično razlikovale, ali i zbog snimka na kom se jasno vidi da je Urošević već bio u nesvesti već u samom holu policije.

Premlaćivanja koje je tek usledilo Urošević se ne seća, jer se, mimo svih propisa i zakona o lišavanju slobode i primeni nužne sile, njegovo “saslušavanje” odigravalo u fiskulturnoj sali policije. No, zahvaljujući snimcima do kojih je došao policajac uzbunjivač Duško Kovačević, vidi se kako Urošević bez svesti, vezan lisicama leži na podu, dok ga neko šutira.

“Broj povreda ukazuje na činjenicu da je mehanička sila delovala višekratno i to najmanje 19 puta, da nije mogla nastati samo pri padu na podlogu, posebno povrede na zadnjem delu tela, a da je udar šakom stisnutom u pesnicu, odnosno udar stopalom noge u zamahu, moguć mehanizam nastanka utvrđenih povreda”, nalaz je sudskog veštaka tokom suđenja.

Na nalazu lekara Sudske medicine nabrojano je 15 vidljivih povreda po glavi, leđima, stomaku, desnog kuka, potkolenica, ramena … Zbog stare povrede kuka i operacije koju je ranije imao, Urošević nakon ovog premlaćivanja i dalje ide na fizikalnu terapiju i otežano se kreće.

“Ja sam bio svestan šta radim onog momenta kada sam odlučio da im oštetim automobile i znao sam da ću biti uhapšen. Na snimku se vrlo jasno vidi da sam podigao ruke čim sam izašao iz kamiona i dao ličnu kartu dežurnom policajcu. Nije postojao nijedan razlog da me bacaju na zemlju, a kamoli ubiju od batina, što su i uradili”, rekao je Urošević za Nova.rs, ne krijući da je sa namerom otišao da napravi štetu.

Nakon što je, kako kaže, “odležao svoje”, on se i dalje nalazi na meti policije koja ga, kako tvrdi, i dalje svako malo poseti i ponižava. Poslednju susret su imali tokom vanrednog stanja, kada je par minuta pre policijskog časa dobio par udaraca u glavu ispred svoje zgrade, dok se vraćao sa fizikalne terapije.

Siledžija u uniformi

Protiv Slobodana Drmanca (35), bivšeg načelnika Odeljenja kriminalističke policije PU Novi Sad, podneta je prijava jer je ustanovljeno da je tukao 19-godišnjeg mladića sa smetnjama u razvoju 8. jula u Novom Sadu. Ni danas još uvek nije poznato za koje krivično delo se tereti, a prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, i dalje je zaposlen u novosadskoj policiji.

Mada je među kolegama i ranije bio poznat po nasilničkom ponašanju, Drmanac je pre pet godina proglašen “herojem Novog Sada”, jer je van dužnosti uhapsio pljačkaša nu Novom naselju, zbog čega mu je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, upriličio i svečani prijem u Gradskoj kući.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / novosadskatelevizija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top