ŠARČEVIĆ ODLUČIO, NASTAVNICI BESNI: Evo kako će izgledati povratak u škole u Srbiji

Krizni štab i Ministarstvo prosvete odlučili su kako će izgledati učenje od 1. septembra. Učenici od prvog do četvrtog razreda vraćaju se u klupe, dok će za starije učenike biti organizovana i onlajn nastava.

Školama je dozvoljeno da odluče da li će nastavu realizovati uživo ili na daljinu, u zavisnosti od broja učenika i prostora. Prosvetari negoduju i kažu da ih niko nije pitao za mišljenje.

Sveske, olovke, lenjiri, ali i maske – roditelji đaka trebalo bi da počnu sa pripremama za novu školsku godinu, jer je poznato da će sve početi 1. septembra, kao i do sad.

Osnovci do četvrtog razreda nastavu će pohađati iz klupa ili u školskom dvorištu, dok će stariji školarci i srednjoškolci nastavu moći da prate i onlajn, u zavisnosti od mogućnosti njihovih škola.

Časovi će trajati pola sata, neće biti šetanja po hodnicima, između smena vršiće se detaljna dezinfekcija prostorija i inventara, a za ne nošenje maski izricaće se ukori.

Nije savršeno, ali je bolje nego nastava na daljinu, smatra ministar prosvete Mladen Šarčević.

“Mislim da je to osnovni princip – ja 40 godina ovo radim, pa mislim da sa mnom svi pedagozi dele mišljenje, najlošiji model je nastava na daljinu bez fizičkog kontakta. Najbolji model je naravno onaj koji imamo kad su škole u redovnom radu. Sva prelazna rešenja koja možemo da ostvarimo su bolji nego da ide samo na daljinu”, poručuje ministar.

Da bi se omogućila fizička distanca, odeljenja sa više od 15 učenika biće podeljena, a roditeljima koji strahuju za bezbednost dece izaći će se u susret, poručuje ministar.

A šta je sa nastavnicima? Forum beogradskih gimnazija saopštio je da će zbog povratka u škole, nastavnička profesija, posle medicinske, postati najugroženija u pogledu rizika od zaraze koronavirusom.

“Dok su lekari koji rade sa pacijentima opremljeni zaštitnom opremom, nastavnici će u učionice ulaziti goloruki suočavajući se sa velikim rizikom od zaraze. Suočeni sa ovakvom odlukom nadležnih, a zabrinuti za zdravlje naših kolega, Forum očekuje od nadležnih da se svim prosvetnim radnicima obezbede neohodni, uslovi za rad”, poručuje se u saopštenju Foruma beogradskih gimnazija.

Ministarstvo nije konsultovalo nastavnike pri odlučivanju i nakon donete odluke zaposleni u obrazovnim ustanovama su “u panici”, kaže Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika.

“Meni je ovo zaista neverovatno. Dakle, vi ćete rešiti sistem škole tako što ćete podeliti u dve grupe i sve će raditi jedna učiteljica ili jedan nastavnik. Ja zaista ne mogu da verujem da je to to epohalno što smo mi čekali sve ovo vreme. Dakle, mi čekamo neko rešenje i onda se pojavi ovo rešenje, a ja bih ovo nazvala – tresla se gora, rodio se miš”, smatra Janković.

Ministar kaže – nema mesta za brigu, nastavnici neće biti opterećeni, jer obično škole zbog zaposlenosti i sindikalnih potreba gledaju da iskoriste formulu da imaju što manje dece u odeljenju.

“I neki prosek će biti 12-13, po meni, po nekim mojim iskustvima i merenjima. E sad, ne znači da će da dva nastavnika da rade, prvo ih nemamo toliko na tržištu, drugo, nemamo ni budžet za to, treće niko to ne radi u Evropi, pa što bi mi bili neki genijalci koji bi to izmislili. Mi ćemo pozvati ljude iz sindikata da sednemo od ponedeljka da ovo sve što smo čekali da se kaže da može ovako, da razradimo u sitna crevca”, najavljuje Šarčević.

Prosvetari poručuju, nema dovoljno kadra, ni nastavnog, ni onog koji će brinuti o higijeni. Uz to dodaju, nema ni dovoljno prostora u školama.

A kako će nastava biti organizovana na fakultetima za sada nije razrađeno, poznato je da će biti pojačana kontrola studentskih domova, da će se vežbe najverovatnije uživo, dok će se za predavanja tek videti. O tome će se razgovarati sledeće nedelje, poručuje ministar.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Vranjska Plus

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top