KATASTROFA U NASTAJANJU: Najavljen odlazak medicinskih radnika iz skoro svih zdravstvenih centara u RS!

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske je prije deset dana uputio otvoreno pismo Vladi RS i premijeru Radovanu Viškoviću sa zahtjevom za sprovođenje Zaključka Vlade RS od 26.09.2019. godine koji se tiče povećanja plata i drugih naknada doktorima medicine i ostalim zdravstvenim radnicima.

Međutim, do danas nikakav odgovor nisu dobili iako je situacija postala alarmantna – nemali broj medicinskih radnika napustiio je RS tokom pandemije korona virusa, a sada se, sa ublažavanjem mjera, mnogi spremaju na taj korak držeći u rukama pozive i garantna pisma za odlazak u zdravstvene ustanove van BiH.

„Kolege se testiraju na virus korona i spremaju da odu. Primjerice već je u Istočnom Sarajevu dosta njih otišlo, a imamo najavljenih odlazaka skoro iz svih zdravstvenih centara. Samim tim mi već sada, a pogotovu u nekom narednom periodu nećemo imati dovoljan broj medicinskih radnika koji mogu odgovoriti trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a pogotovu njenom eventualnom pogoršanju“, potvrdio je za BUKU Miodrag Femić, predsjednik Sindikata.

Dodaje i da nisu iznenađeni činjenicom da odgovor još nisu dobili, ako se uzmu svi dosadašnji napori Sindikata da se poboljša položaj zdrvstvenih radnika, a koji nisu naišli na razumjevanje.

Međutim opravdanja za to nema, jer vanredna situacija je prošla, a kako se čini korona virus će još dugo biti sa nama.

“Ministar je upoznat, čujemo se, gotovo pa svakodnevno, Vlada je takođe upoznata sa svim što se dešava u zdravstvenim ustanovama. Sada je to političko pitanje. U mnogim ustanovama je krenuo i redovan program, kolege rade punim kapacitetom i njihova snaga je već na izmaku, jer nema ko da ih zamjeni, mlađi nisu adekvatno edukovani za sve izazove tako da mi već sada imamo veliki problem. nadalje mi smo ovim prsmom htjeli i skinuti odgovornost sa medicinskih radnika, mi smo sve izložili, rekli kako jeste, a neka sutra iz Vlade javnosti odgovore zašto nemamo zdravstveni sistem zašto nemamo stručnjaka, i u konačnici zašto ljude nema ko da liječi”, istakao je Femić podsjećajući da nikakvo riješenje nije bila isplata 1000 KM, jer zdravstvenim radnicima treba sigurnost- zakon koji će im garantovati da će im njihov rad biti adekvatno plaćen.

Komentarišući situaciju sa potrebnom opremom i lijekovima u zdravstvenim ustanovama, Femić kaže da za razliku od situacije u aprilu, opreme i lijekova sada ima dovoljno, ali da nije iznenađen pogoršanjem epidemiološke situacije.

Podjeća da su medicinski radnici upozoravali da će doći do eskalacije zbog visokog nivoa restriktivnih mjera koje su na početku uvedene:

“Virus korona je prisutan, on je tu među nama i dok se kompletno stanovništvo ne prokuži on nas neće napustiti. Ali ono čega svi moramo biti svjesni jeste da će korona proći jednog dana, pitanje je samo kakve će posljedice ostati kako po zdravstveni sistem, tako i po zdravlje građana, jer vrlo blizu smo trenutku da ih neće imati ko liječiti”.

Podsjetimo, 1. oktobara prošle godine, je nakon punih 12 godina, povećana cijena rada za radnike u zdravstvu u Republici Srpskoj, medicinske sestare su počele primati od 50 do 60 maraka više, a ljekari za oko 200 maraka više.

Izvor: Buka
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top