OSUĐEN BEKSKRUPULOZNI PREVARANT: Novac zarađivao objanjujući porodice nestalih boraca

Asim Aličković (56) iz Tuzle osuđen je u Osnovnom sudu u Doboju na 20 mjeseci zatvora zato što je duži period varao članove porodica, nestalih i ubijenih pripadnika Vojske Republike Srpske, tvrdeći da zna gdje se nalaze posmrtni ostaci njihovih najbližih.

Aličković se nalazio u pritvoru od hapšenja 20. februara ove godine, pa sve do izricanja presude.

Nakon što mu je izrečena presuda, on je pušten na slobodu do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Prema presudi, on je od 1. jula do 5. novembra 2018. godine telefonom pozivao članove porodica boraca Republike Srpske, koji su nestali na lokalitetu Ozrena, te im se, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, lažno predstavljao kao medicinski radnik koji ima informacije o mjestu na kome se nalaze posmrtni ostaci nestalih. Lažno im je obećavao da će im te informacije otkriti, ako mu za uzvrat isplate odgovarajuću novčanu naknadu.

Predstavljao se kao doktor

U presudi je precizirano da je više puta telefonom zvao P.R. i njenog sina P.S. predstavljajući se kao doktor koji ima podatke u vezi grobnog mjesta njihovog člana porodice, a koji je nestao u ratnim dejstvima na vozućkom ratištu 1995. godine.

– Rekao je da je lično upoznao nestalog, jer je u vrijeme njegovog zarobljavanja bio sanitetski tehničar na toj ratnoj liniji i da je on pogubljen. Tom prilikom je tražio 1.000 evra, od kojih 500 evra isti dan, rekavši da zna broj njegovog grobnog mjesta i da zna datum kada je zakazana ekshumacija od strane Tužilaštva BiH. Rekao im je i da će spustiti cijenu za svoje usluge na 200 evra ukoliko mu se da broj S.Z. iz Vozuće, supruge jednog nestalog borca, koji je nestao u septembru 1995. godine. i porodice nestalog P.M. Tvrdio je da se planira ekshumacija grobnice sa 23 osobe u novembru te godine – piše u optužnici.

Tražio 1.000 evra

Pored toga, ostvario je više telefonskih poziva sa L.M, kojem se takođe predstavljao kao ljekar sa vozućkog ratišta i da ima podatke vezano za grobno mjesto njegovog oca, koji je nestao 10. septembra 1995. godine.

 Od njega je tražio 1.000 evra kako bi obezbijedio da se tijelo njegovog oca ekshumira i preveze u Visoko, gdje bi se trebala izvršiti identifikacija, rekavši mu da treba doći u Tuzlu da mu da dodatna objašnjenja. Rekao mu je da treba da donese 500 evra, a još 500 evra nakon izvršene identifikacije u Visokom. Potom se u tržnom centru „Omega“ u Tuzli sastao sa L.M, kojom prilikom mu je pokazivao crteže na kojima su, kako je tvrdio, obilježeni put i grobna mjesta, tražeći od istog da mu da 250 evra za informacije – precizirano je u optužnici.

Spisak

Treće djelo je počinio tako što je ostvario više komunikacija sa M.M, suprugom pokojnog M, i sa njenim sinom, kao i sestrom pokojnika.

– Doveo ih je u zabludu, predstavljajući se kao ljekar iz Tuzle i nudio im je pomoć u pronalasku tijela pokojnika. Za uslugu je tražio 1.000 evra, od kojih 500 evra odmah, a ostalih 500 evra po pronalasku tijela, tvrdeći da se tijelo nalazi u masovnoj grobnici broj 16, grobno mjesto 5, te da mu novac treba da bi formirao spisak zainteresovanih osoba, koje žele da pronađu tijela nestalih – piše u presudi.

Zatim je 21. jula 2018. godine ostvario kontakt sa P.J, tako što ga je oštećeni nazvao zato što je čuo da on ima informacije o tijelu i grobnom mjestu njegovog pokojnog oca P.Z, koji je nestao u septembru 1995. godine u okolini mjesta Lozna na Ozrenu.

Deminiranje terena

Oni su se našli drugi dan u tržnom centru „Omega“, kojom prilikom ih je osumnjičeni, lažnim prikazivanjem činjenica, doveo u zabludu, rekavši da mu je lično poznato da je njihov otac, kao i druga lica čija je imena imao zapisana u rokovniku, poginuo u ratnim dejstvima, ne navodeći tačan lokalitet.

– Rekao im je da mu je lično poznato da su sva tijela obilježena i prije sahranjivanja u tranšeje spakovana u najlonske vreće, otporne na vremenske prilike, te da bi se po oznakama kojima su tijela obilježavana moglo lako identifikovati tijelo njegovog oca. Rekao je da bi se prvo radila ekshumacija, a zatim DNK analiza u Centru u Visokom, da je cijena 1.000 evra i da je potrebno da se pola novca da unaprijed, kako bi mogao pokrenuti taj postupak i pokriti određeni troškove. Isticao je da on u tome nema nikakvu zaradu – piše u presudi.

Drugog dana se našao s članovima ove porodice i oni su mu dali 500 evra, a nakon 20-ak dana opet ih je pozvao i tražio još 150 evra za deminiranje terena, ali je porodica odbila da mu preda još novca.

POZIV PREVARENIMA

Nakon hapšenja, iz policije, ali i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zličina i traženja nestalih su pozvali sve koji su imali kontakt s Aličkovićem da to prijave.

– Rigorozna kazna, koju treba da dobije taj bezdušni prevarant, treba da bude primjer i opomena svima koji su u stanju da na taj način uvrijede i ponize porodice koje su spremne sve da daju i žrtvuju kako bi pronašle kosti najmilijih – rekao je ranije direktor Centra Milorad Kojić.

Autor Goran Obradović/Srpskainfo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top